Ana SayfaGüncelHDP’li vekiller Beştaş ve Aydoğan tahliye edildi

HDP’li vekiller Beştaş ve Aydoğan tahliye edildi

HABER MERKEZİ –   4 Kasım 2016’da tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile 31 Ocak 2017’de tutuklanan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tahliye edildi.

Tutuklu yargılanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Meral Danış Beştaş tahliye edildi.

Aydoğan’ın savunması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursey Aydoğan, 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonda tutuklanmış, hakkında 103 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma yapan Aydoğan, “Tutuklanmam nedeniyle seçmenlerimi ve halkı temsil etme gücüm elimden alınmıştır” dedi.

“Bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayım” diye devam eden Aydoğan, “Anayasa Mahkemesi milletvekillerinin tutuklu yargılanmayacağına dair 2013 yılında karar vermiş. Bu karara rağmen 4 Kasım’da tutuklandım. AYM’ye bu konuda yaptığım başvurunun henüz incelemeye alınmadığını biliyorum” diye konuştu.

Aydoğan savunmasında şunları söyledi:

4 Kasım’da 13 HDP’li milletvekilinin gözaltına alındığı operasyonu hukuk ile izah etmek zor. Bu operasyon Ankara’da planlandı. Bazı hakim ve savcılar eliyle yapıldı. Gözaltına alınıp götürüldüğüm Şırnak’ta maruz kaldıklarımı, demokrasi ve insan hakları açısından kabul edilemez buluyorum. AYM ve mahkemelerin bu aşamada bizi (milletvekillerini) tutuksuz yargılayacağını düşünmüyorum.

Aydoğan, Diyarbakır’da hakkında açılan bir davanın 3 aylık kısa bir sürede sonuçlandırılarak kendisine 4 yıl 8 ay hapis cezası verildiğini belirtti.

Savunmasında siyasi parti faaliyeti kapsamında yaptığı bütün çalışmaların “yasadışı” olarak gösterildiğini de ifade eden Aydoğan, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) sivil ve demokratik bir yapılanma olduğunu ve DTK’nin yasadışı bir kurum olmadığını söyledi.

“Kürtlere uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları nedeniyle PKK’nin ortaya çıktığını” da savunmasında dile getiren Aydoğan, Kürt sorununun çözümünün dünyadaki benzer örneklerde olduğu gibi diyalog ve müzakere ile olacağını vurguladı.

“3 ay boyunca tek kişilik hücrede tutuldum”

Cezaevinde 3 ay boyunca tek kişilik hücrede tecrit koşullarında kaldığını belirten Aydoğan, yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle tedavi için hastaneye gitmek istediğini, ancak ellerinin kelepçelenmesini kabul etmediği için hastaneye götürülmediğini de anlattı.

Tahliye kararı

Duruşmaya verilen öğle arasının ardından savunma yapan Aydoğan’ın avukatı Abdulkadir Güleç, müvekkili Aydoğan hakkında fezleke hazırlayan, dinleme kararı veren 6 savcı ve hakimin “FETÖ/PDY” soruşturması kapsamında HSYK tarafından ihraç edildiğini söyledi.

Avkat Güleç, iddianamede, yasal ve legal faaliyet yürüten siyasetçilerin “yasadışı örgüt üyesi” olarak gösterilmesinin hukuksuz ve temelsiz olduğunu ifade etti ve Aydoğan’ın tahliye edilmesini istedi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Aydoğan’ın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak “adli kontrol” şartıyla tahliyesine karar verdi.

Dava hakkında

Aydoğan 4 Kasım 2016’da Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulmuştu.

Aydoğan’ın tutuklandığı Şırnak’ta avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıkmıştı.

Aydoğan hakkında açılan dava yetkisizlik kararı verilerek Şırnak’tan Diyarbakır’ a gönderilmişti.

Aydoğan “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve suçluyu övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanıyor.

Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile DTK ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ile ve 8 Mart’a katılması nedeniyle suçlanıyor.

Aydoğan, 2011 yılında Diyarbakır’da katıldığı 5 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze töreni nedeniyle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada da “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu ceza Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nce (istinaf) onanmıştı.

Beştaş: 1 HDP’li vekile 6 fezleke

HDP MYK’nin IŞİD’in saldırısı altındaki Kobane için 2014 yılında yaptığı çağrı ile ilgili yürütülen soruşturmada tutuklanan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 23 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında savunma yaptı.

Beştaş, duruşmaya tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nde SEGBİS üzerinden katılırken çok sayıda avukat destek için duruşmada hazır bulundu. İddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada Beştaş savunma yaptı.

Siyasi iktidarın yaptığı merkezi bir planlamayla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulduklarını ifade eden Beştaş, özgürlüğünden yoksun bırakıldığı 81 gününün 33 günün ağır tecrit koşullarında geçirdiğini söyledi.

Beştaş, HDP ve onun siyasi geleneğinden seçilen milletvekilleri hakkında 2007-20015 yılları arasında toplam 182 fezleke hazırlandığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra Aralık 2015 ile Mayıs 2016 yılları arasında HDP milletvekilleri hakkında 382 fezleke hazırlandığına dikkat çekti.

Mecliste 40 AKP’li milletvekili başına 1 fezleke düşerken 1 HDP’li vekile ise 6 fezleke düştüğüne dikkat çeken Beştaş, “Açıkladığım bu verilerin dokunulmazlıkların kaldırılmasının nasıl siyasi bir arka planı olduğunu ve yargının nasıl araç sallaştırıldığını ortaya koyuyor. Dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Türkiye ve Dünya siyasi tarihinde bir benzeri yok” dedi.

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti , oyçokluğuyla aldığı kararda Beştaş’ın tutuksuz yargılanmasına karar vererek, Beştaş hakkında adli kontrol ve yurtdışı yasağı tedbirini koydu. Dava Mayıs ayına ertelendi.

Tutuklu vekiller

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor. Dün de HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik tutuklanmıştı.