Ana SayfaGüncelİbrahim Kaypakkaya anmaları engellendi: 8 gözaltı

İbrahim Kaypakkaya anmaları engellendi: 8 gözaltı

HABER MERKEZİ – İbrahim Kaypakkaya’yı ölümünün 44’üncü yılında Çorum’da bulunan mezarı başında anmak isteyen kitleye jandarma izin vermedi. İstanbul Kadıköy’deki anmaya müdahale eden polis ise 8 kişiyi gözaltına aldı.

Türkiye sol tarihinin önemli isimlerinden İbrahim Kaypakkaya’yı ölüm yıldönümünde mezarı başında anmak isteyen kitle, Çorum Sungurlu Karakaya köyüne gitti.

Sloganlarla köy meydanına gelen yurttaşlar, burada pankartlarını açarak mezarlığa yürüdü.

Mezarlığa bir kilometre kala kitle barikat kuran asker engeliyle karşılaştı. Asker valilik kararını gerekçe göstererek kitleye izin vermedi.

Kaypakkaya’nın ağabeyi Ali Ekber Kaypakkaya, ailesi olarak 10 kişilik bir grup ile basın açıklaması yapma isteğini askerlere iletti.

Askerler ise Valilik tarafından alınan yasak kararı gerekçesiyle basın açıklamasına izin vermedi.

Ali Ekber Kaypakkaya, asker engeline, “Biz ailesiyiz. İnsan haklarına aykırı ve özgürlüklere karşı bir karar alınamaz, bu yasadışı karardan vazgeçin” sözleriyle tepki gösterdi.

Tepki üzerine asker sadece birinci derece akrabalara izin verdi.

Kaypakkaya, “Alınan karar yasadışı bir karardır. Yasadışı kararın gözümüzde hiçbir meşruiyeti yoktur” dedi.

Kadıköy’de 8 gözaltı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Partizan ve Devrimci Parti’nin, İbrahim Kaypakkaya’yı anmak amacıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde düzenlemek istediği açıklamaya polis müdahale etti.

Polis müdahalesinde, Demokratik Haklar Federasyonu Üyesi Özlem Halisdemir, Sosyalist Ögrenci Hareketi Üyesi Dersim Konak, Halkın Günlüğü Muhabiri Tahir Demirtaş, Burak Tokmak ve Mahir Güz gözaltına aldı.

Daha sonra Devrimci Parti il binası önünde bir araya gelen gruba, polis bir kez daha müdahale etti.

“Türkiye’nin geleceği çelikten yoğruluyor belki biz olmayacağız ama bu çelim aldığı suyu unutmayacak” pankartına el koyan polis, HDP PM üyesi Bülent Uyguner, Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi Üyesi Harun Turgay ve ismi öğrenilemeyen bir kişiyi daha gözaltına aldı.

İbrahim Kaypakkaya’nın kısa bir portresi

Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu’nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya da 18 Mayıs’ta işkenceyle öldürüldü.

Kürt sorunu konusundaki tezleriyle öne çıkan Kaypakkaya 24 Ocak 1973’te Dersim’in Çemişgezek ilçesinde bir çatışmada yaralandı.

Yaralı olarak kaçan ve beş gün köylerde saklanan İbrahim Kaypakkaya, 29 Ocak 1973’te kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine ele geçirildi.

Yaralı olmasına rağmen yürütüldü. Buradan ayaklan donmuş olduğu halde Diyarbakır’a getirildi. Daha sonra hastaneye yatırıldı, bu arada ayaklarının kesilmesine izin vermemesine karşın yemeğine ilaç konularak donmuş olan ayakları kesildi.

İyileştikten sonra günlerce işkenceye maruz kalan Kaypakkaya, sorgusunda hiçbir biçimde kendisini ve örgütünü bağlayacak ifade vermedi.

İbrahim Kaypakkaya, 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceyle öldürüldü.