Ana SayfaGüncelMGK bildirisinde ABD’ye YPG tepkisi: ‘Türkiye’nin beklentisi gözardı edildi’

MGK bildirisinde ABD’ye YPG tepkisi: ‘Türkiye’nin beklentisi gözardı edildi’

HABER MERKEZİ – MGK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, ABD’nin Rakka operasyonu kapsamında YPG’ye silah teminine “Türkiye’nin beklentisi göz ardı edilerek YPG’ ye verilen destek, müttefiklikle bağdaşmıyor” sözleriyle tepki gösterildi. Bildiride ayrıca AB ile ilişkilerle ilgili olarak da ‘ilişkilerinin gelişiminin desteklenmesi gerektiği’ ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanı seçilmesinin ardından ilk kez Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına başkanlık etti.

Yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantının ardından yayınlanan MGK bildirisinde, IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temini yapan ABD eleştirilirken bunun “dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı” ifade edildi.

Türkiye’nin beklentisi gözardı edilerek, Suriye demokratik güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır.

Terörle mücadele konusunda önemli tecrübeye sahip Türkiye ile stratejik işbirliği tesis edilmesinin tüm dünyanın yararına olacağı kaydedilmiştir.

AB ile ilişkiler

MGK bildirisinde ayrıca Avrupa Birliği ile ilişkilerin, verilen taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği vurgusu da yapıldı.

Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile ilişkilerinin, tam üyelik hedefi doğrultusunda, vize muafiyeti, fasıllar konusunda çıkartılan engellerin kaldırılması ve sığınmacılara yapılacak yardımlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği ifade edilmiştir