Ana SayfaGüncelMİT’e önceden ‘Darbe olabilir’ diyen binbaşının ortaya çıkan görüntüleri ifadesiyle örtüşüyor

MİT’e önceden ‘Darbe olabilir’ diyen binbaşının ortaya çıkan görüntüleri ifadesiyle örtüşüyor

HABER MERKEZİ – Darbe girişimini aynı gün 15 Temmuz’da MİT’e ihbar eden pilot binbaşı O.K.’nin görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, binbaşının verdiği ifadeyle örtüşüyor.

15 Temmuz’da Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) giderek bir darbe girişimi yaşanacağı yönünde ihbarda bulunan binbaşının görüntüleri ortaya çıktı.

Karar’da yer alan görüntülerde binbaşı O.K., güvenlik kameralarına üç kez takılırken görülüyor.

Pilot binbaşı O.K. güvenlik kameralarında Kara Havacılık Komutanlığı’nda ve MİT’e giderken görülüyor.

Görüntüler ifadesiyle örtüşüyor

Binbaşının Kara Havacılık Komutanlığı’nın güvenlik kameralarına takılan görüntüsünde, komutanlığın 1 No’lu nizamiyesinden çıkarken elinde telefonuna baktığı görülüyor. Bu görüntünün saati 13.42.

O.K., savcılık ifadesinde bu saatlerde MİT’e darbe girişimini ihbar etmek için gittiğini söylemişti.

Binbaşının ikinci görüntüsünde de, akşam 21.51’de yine Kara Havacılık nizamiyesinin yanındaki ağaçlık alanda olduğu ve burada telefonda konuştuğu görülüyor.

O.K. yine ifadesinde ‘Pastacı’ takma adlı MİT görevlisiyle saat 22.00 sularında görüştüğünü söylemişti.

Kameralara son kez 21.52’de takılan binbaşının nizamiyeye doğru yürüdüğü görülüyor.

Binbaşının ifadesi

15 Temmuz günü MİT’e giderek darbe girişimi olabileceği yönünde ihbarda bulunan binbaşı ifadesinde şunları söylemişti:

Aklıma MİT geldi. Saat 13.55 gibi nizamiyeden çıktım. Deniz Binbaşı’ya mesaj attım. ‘Ben uçamam’ dedim. Taksiyle 14.20 gibi MİT’e vardık. Kapıdaki görevliye ‘MİT’e TSK içindeki paralelcilerle alakalı bilgi vermek için geldim’ dedim. Saat 15.00 civarı iki kişi geldi. Anlattım. Tedirgin oldular. Bana ne olabileceğini sordular. Ben de büyük bir faaliyet olabileceğini hatta ‘darbe faaliyeti olabileceğini’ söyledim. ‘Hakan Fidan’ı almaktan kasıt ne’ diye sordular. Ben de ‘çok kan akacak’ dediklerine göre bu faaliyetin iyi niyetli bir faaliyet olmadığını kendilerine söyledim. ‘Darbe olabilir’ kelimesini kullandığımı çok iyi hatırlıyorum.

MİT ve Akar doğrulamamıştı

Pilot binbaşının ifadeleri daha önce de basına yansımış, ancak MİT Meclis komisyonuna gönderdiği metinde, binbaşının ‘MİT Müsteşarına saldırı yapılacağı’ yönünde ‘teyide muhtaç ham bilgiler verdiğini’ açıklamıştı.

Fidan’ın ihbar üzerine Genelkurmay başkanlığına gittiği, ancak darbenin teyit edilememesi üzerine Suriyeli bir muhalifle yapacağı görüşmeye geçtiği öğrenilmişti.

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadede “İhbarda darbe yoktu” demiş “MİT’e ihbarın büyük bir planın parçası olduğunu düşündüklerini” söylemişti.