Ana SayfaGüncelÇED kararı iptal edilen Koza Altın Madeni mühürlenmedi, zehir saçıyor

ÇED kararı iptal edilen Koza Altın Madeni mühürlenmedi, zehir saçıyor

HABER MERKEZİ – İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan kayyum atanan ve Koza Holding’e bağlı Ovacık Altın Madeni, mahkemenin verdiği iptal kararına rağmen hala mühürlenmedi. Siyanür kullanarak tüm canlılar için tehdit oluşturan madenin kapatılması yöre halkı mücadele veriyor.

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Ovacık, Kozak ve Gökçeağıl köylerinde bulunan Koza Holding’e ait Koza Altın Madenleri A.Ş. altın ve gümüş madeni işletmeleri mahkeme kararına rağmen kapatılmadı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kayyum atanan Koza Holding’e bağlı olan madenler 2009’dan bu yana bölgede faaliyet yürütüyor.

Madenlerde siyanür kullanılması verimli tarım alanlarıyla bilinen bölgede tüm canlıların hayatını tehlikeye atıyor.

Çevrecilerin ve yöre halkının bölgedeki madenlerden biri olan Ovacık Altın Madeni’ne karşı yıllardan beri verdiği mücadele sonucu “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu” İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Nisan ayında iptal edildi.

Köy yolu hukuksuzca işgal edildi

dihaber’de yer alan habere göre İkinci atık barajının da dolduğu madenle ilgili mahkeme kararının ardından bir ay içinde Valilik veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca mühürlenmesi gereken maden işletmesi, maden cevherinin tamamen tüketilmesi nedeniyle maden arama faaliyetlerini sonlandırdı.

Fakat mühürlenmeyen maden alanı çalışmalarını sonraki yıllar içinde Kozak Yaylası ve Gökçeağıl köyünde kurduğu altın ve gümüş madenlerinden bölgeye taşınan cevheri siyanürle işleyerek sürdürüyor.

Maden şirketi diğer madenlerden getirdiği cevherin rahat taşınması için Narlıca köyünün yolunu da işgal etti.

Narlıca köyüne giden yolun büyük bir bölümünü tel örgülerle kamyonlara göre çeviren şirket, ne izin için bir başvuru da bulundu ne de köylülerin fikrini aldı.

Köy halkı yollarının hukuksuzca kapatılmasına tepkili. Yıllardır siyanürle altın aramalarına karşı mücadele veren Narlıca köylülerinin sözcüsü çevreci aktivist Oktay Konyar, yolun yeniden açılması için savcılığa başvurdu.

Koza Altın Madeni A.Ş. şimdi de İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını ortadan kaldırmak için girişimlerde bulundu.

‘İDK toplantısı da hukuksuz’

Firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) Toplantısı yapılmasını talep etti.

Firmanın talebine olumlu yanıt veren Bakanlık, İDK toplantısı için 3 Temmuz’da firma yetkilileri ile davacı tarafları toplantıya davet etti.

Toplantıya katılacak isimlerden Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yapılacak İDK toplantısının da hukuksuz olduğunu vurguladı.

Engel, yargı kararı ile verilen iptal kararının yine yargı kararı ile ortadan kaldırılabileceğini belirterek yargı kararının arkasından dolanılmaya çalışıldığını ifade etti.

Hukukun herkese lazım olduğunu belirten Engel, “Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz” diye konuştu.