Ana SayfaGüncelİç çatışma sürerken: ‘Fırat Kalkanı’ndaki ÖSO üyeleri İdlib’e ‘kaydırıldı’ iddiası

İç çatışma sürerken: ‘Fırat Kalkanı’ndaki ÖSO üyeleri İdlib’e ‘kaydırıldı’ iddiası

HABER MERKEZİ – İdlib’de cihatçı gruplar arasındaki iç çatışma sürerken ‘Fırat Kalkanı’na katılan ÖSO üyelerinden bazılarının çatışmanın tarafından olan Ahrar’uş Şam’a katılmak üzere Türkiye üzerinden bölgeye ‘kaydırıldığı’ iddia edildi.

Türkiye sınırında bulunan İdlib’deki cihatçı gruplar arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

Britanya merkezli savaş gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların bölgedeki en güçlü örgütlerden olan El Kaide’den ayrıldığını açıklayan Nusra Cephesi’nin de dahil olduğu Heyet Tahrir el Şam ve Ahrar’uş Şam örgütleri arasında yaşandığını duyurmuştu.

Gözlemevi ayrıca Türkiye’nin bölgede desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) da çatışmalarda Ahrar’uş Şam’u desteklediği bilgisini vermişti.

İdlib’de iç çatışmalar sürerken, ‘Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılanlardan bazılarının Türkiye üzerinden bölgeye kaydırıldığı iddia edildi.

Reuters’ın haberine göre çatışmanın taraflarından olan Ahrar’uş Şam, ‘Fırat Kalkanı’nda ÖSO çatısı altında savaşan 150 üyesini İdlib’e çekti.

Reuters’a konuşan bir Ahrar’uş Şam üyesi, “150 militanın dün gece kendilerinin kontrolündeki Babül Hava sınır kapısından İdlib’e geçtiğini” öne sürdü.

Türkiye sınır kapısnı geçici süre kapatmıştı

İdlib’de hafta başında patlak veren çatışmalar, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısının karşısında bulunan Ahraru’ş Şam kontrolündeki Babül Hava sınır kapısı civarına sıçramıştı.

Bunun üzerine Türkiye, Cilvegözü Sınır Kapısı’nı 20 Temmuz’da yolcu ve TIR, 21 Temmuz’da ise yalnızca TIR giriş çıkışlarına kapatmıştı.

Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ‘inşaat ve asfalt çalışmaları yapıldığı’ için sınır kapısının kapatıldığı söylenmişti.

Türkiye’nin İdlib planları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Haziran ayında yaptığı açıklamada çatışmasızlık bölgeleri ile ilgili mekanizma kapsamında İdlib’e Türk ve Rus askeri konuşlanabileceğini açıklamış, hükümete yakın olan Sabah gazetesi de Türkiye’nin İdlib’deki askeri üssünün Cebel-i Şeyh Dağı’nda inşa edileceğini iddia etmişti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’da “Büyük Savaş” adıyla yürüttüğü operasyonda yer alan birliklerden olan Ceyş El Siwar yani ‘Devrimciler Ordusu’nun komutanlarından Ehmed Sultan Ebu Erac ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları sürerken yaptığı açıklamada “Türkiye’nin asıl amacının İdlib’e girerek buraya yerleşmek olduğunu” savunmuştu.

El Siwar, “Hatta bunun için sınırda bazı grupları da eğitiyorlar. Onları donatarak, bizim bölgelerimize saldırtacaklar” demişti.

İdlip’in Türkiye’nin desteklediği grupların hem siyasi hem de askeri merkezi haline getirildiğine kaydeden Ceyş El Siwar komutanı “Türkiye ile Rusya’nın anlaşması sonucu Hama, Humus, Halep, Şam ve diğer yerlerden gelen bütün çeteler İdlib’e yerleştirildiler. Halep ve diğer yerlerden çıkan kişiler de buraya getirildi” diye konuşmuştu.