Ana SayfaDünyaPolonya Başkanı: Yargıda iktidar vesayetini güçlendirecek yasayı veto edeceğim

Polonya Başkanı: Yargıda iktidar vesayetini güçlendirecek yasayı veto edeceğim

HABER MERKEZİ – Polonya Başkanı Andrzej Duda, ilk defa iktidar partisi PiS’in teklif ettiği ve mecliste PiS’in oy çoğunluğu sayesinde kabul edilen bir yasayı veto edeceğini açıkladı. Yargıda iktidarın vesayetini arttıracak olan yasa, onaylandığı cumartesi gününden bu yana kitlesel sokak protestolarına neden olmuştu.

Polonya Başkanı Andrzej Duda bugün tartışmalı yargı reformlarını reddedeceğini açıkladı.

Günlerdir yargıda iktidar vesayetini arttıracak olan yasa tasarısını protesto eden Polonyalılar sokak eylemleri düzenliyordu.

Avrupa Birliği de yasanın geçmesi durumunda yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

Yaptığı açıklamada Polonya Başkanı Andrzej Duda şöyle dedi:

Yüksek Mahkeme ve Ulusal Yargı Konseyi yasayı parlamentoya tekrar göndermeye karar verdim, veto edeceğim. Bu yasa, toplumun içerisindeki adalet anlayışını güçlendirmeyecek. Konuyla ilgilihaftasonu boyunca pek çok uzmanla görüştüm. Yasa düzeltilmeli.

Ne olmuştu?

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından Cumartesi günü önerilen yasa, Polonya’da yargı üzerinde partinin siyasi kontrolünün artmasını öngörüyordu.

PiS’in yasa teklifi mahkemelerin bağımsızlığına zarar vereceği dolayısıyla Polonyalılardan büyük tepki görmüştü, halk Duda’nın veto kararı vermesini istemişti.

Duda’nın veto kararı, PiS ve başkan arasındaki ilk ‘fark’ oldu. Bugüne kadar Duda gelen bütün yasaları onaylamıştı.


Karınca Dış Haberler