Ana SayfaGüncel‘Her nikaha yetişemeyebilirler’: Müftü nikah yetkisini imama devredebilecek

‘Her nikaha yetişemeyebilirler’: Müftü nikah yetkisini imama devredebilecek

HABER MERKEZİ -Müftülere nikah kıyma yetkisi verecek Nüfus Hizmetleri Kanun tasarısında ‘nikah sayısının yüksek olacağı’ ve ‘müftünün her nikaha yetişemeyeceği’ gerekçeleriyle yetkinin imam ve vaizlere devredilebilmesi yönünde çalışma yapıldığı ortaya çıktı.

Tartışmalara neden olan müftülere nikah kıyma yetkisi verecek Nüfus Hizmetleri Kanun tasarısı ile ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığı ortaya çıktı.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre tasarıda yapılan çalışmayla  ‘nikah sayısının yüksek olacağı’ ve ‘müftünün her nikaha yetişemeyeceği’ gerekçeleriyle yetkinin imam ve vaizlere devredilebilmesinin de önü açılacak.

Habere göre yetki müftüler tarafından alt kadrolara devredilirse imam ya da vaizlerin kıydığı nikâhların resmileştirilmesi ve denetimiyle ilgili bir mekanizma üzerinde çalışılıyor.

Müftülerin yetkisini alt kadrolara devretmelerinin gerekçeleri ise şöyle sıralanıyor:

Köyde, küçük beldelerde, kırsalda/taşrada yaşayıp müftü nikâhı isteyenlerin taleplerinin tümünün karşılanması zor.

Müftünün sorumluluk sahasındaki geniş il sınırları, ulaşım, terör bölgelerinde güvenliğinin sağlanması gibi gerekçelerle her nikâha gidebilmesi, yetişebilmesi mümkün değil.

Müftü nikâhına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suiistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.

Müftülerin yoğun talep karşısında yapacakları tercihler eşitsizlik tartışmalarına yol açabilecek.