Ana SayfaDünyaSuriye: Kürtlerin öz yönetim talebi müzakere edilebilir

Suriye: Kürtlerin öz yönetim talebi müzakere edilebilir

HABER MERKEZİ – Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Kürtlerin öz yönetim talebinin IŞİD’le mücadelenin sona ermesi sonrası müzakere edilebileceğini söyledi. Muallim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin ise “Irak’ın birliğinden yanayız” dedi.

Suriye yönetiminden ülkenin kuzeyinde geçtiğimiz hafta Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu için komün seçimlerini yapan Kürtlerin özerklik talebiyle ilgili açıklama geldi.

Russia Today’e konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bu talebi gelecekte müzakere edip bir formül bulabileceklerini söyledi.

Muallim, “Suriyeli Kürtler Suriye Arap Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde bir tür öz yönetim istiyor ve bu mesele müzakere edilebilir, tartışılabilir. Ve IŞİD’i ortadan kaldırdıktan sonra onlarla masaya oturup geleceğin nasıl şekilleneceği üzerinde anlaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Mualim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuyla ilgili soruya ise “Bu meseleyi kategorik olarak reddediyoruz ve Irak’ın birliğinden yanayız” yanıtını verdi.

Duvar’da yer alan habere göre Türkiye’nin Astana sürecindeki “garantörlüğü” ve İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine gözlemci gönderecek olması da sorulan Muallim, “Suriye’de hükümetin kabul etmediği her tür dış güç varlığı yasadışıdır” dedi.

Muallim şöyle konuştu:

İdlib’de bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını kabul ettik çünkü bunu Türkiye’nin niyeti açısından bir test olarak gördük.

Türkiye’nin terör örgütlerine desteğinin son bulmasının ilk dönüm noktası olacak. Bundan sonra ilişkilerin iyileşmesi için Türkiye’den gelecek herhangi bir öneriyi ele alabiliriz.