Ana SayfaDünya“Biz bir kabile değiliz” diyen Erdoğan’dan ‘vize krizi’ne ilişkin ilk açıklama

“Biz bir kabile değiliz” diyen Erdoğan’dan ‘vize krizi’ne ilişkin ilk açıklama

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin vizeleri askıya alma kararını “üzüntü verici” bulduğunu söyleyerek, “Biz bir kabile değiliz. Bir kabile de devleti değiliz” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan’a ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını askıya alma kararı soruldu.

“Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Ankara’da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Ankara’da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bunu duydukları anda gerekli girişimlerde bulunarak muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bu konuyu bana ilettiği anda kendilerine şunu söyledim; Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayanarak aynı metni bizim büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir.

“Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımayacağız”

Öte yandan Erdoğan, Kırım’ın durumuna da değindi.

“Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız” diyen Erdoğan şöyle konuştu:

Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere bölgesel konuları mütalaa ettik. Bu konularda eşgüdüm halinde hareket etme kararı aldık. Poroşenko’ya Kırım dahil toprak bütünlüğünü destekleyeceğimizi bir kez daha ifade ettim. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık tanımayacağız. Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına destekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Kırım’daki yasadışı durumun aşılması için hukuk içinde atılacak adımlarının önemine inanıyoruz.