Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan Talabani için başsağlığı mesajı

Demirtaş’tan Talabani için başsağlığı mesajı

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hayatını kaybeden Celal Talabani için başsağlığı mesajı gönderdi. Demirtaş, “Bütün hayatını Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesine adayan Celal Talabani’nin aramızdan ayrılması sadece Kürtler için değil bütün insanlık ailesi için de büyük bir üzüntüye neden olmuştur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün hayatını kaybeden Celal Talabani için başsağlığı mesajı gönderdi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın mesajı şöyle:

Son olarak geçen yıl, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde görüştüğümüz, kalbimde derin bir yeri olan Mam Celal’in hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum.

Yaşadığı tüm baskı ve zulme rağmen hayatı boyunca cesaret ve kararlılıkla, mücadelesinden asla taviz vermeden yürüyen, bütün hayatını Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesine adayan Celal Talabani’nin aramızdan ayrılması sadece Kürtler için değil bütün insanlık ailesi için de büyük bir üzüntüye neden olmuştur.

Yeri asla doldurulamayacak olan Celal Talabani’ye Allah’tan rahmet; ailesine, Kürt halkına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.


Celal Talabani hayatını kaybetti


Celal Talabani hakkında

Celal Talabani, 12 Kasım 1933 tarihinde Kelkan’da dünyaya geldi.

Siyasi kariyerine Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliğinin kurucu üyesi ve lideri olarak 1950’li yılların başında başladı.

Bağdat Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu olan zamanla partinin üst düzey temsilcilerinden birisi haline geldi.

1961 yılında Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı. Kasım’ın iktidardan uzaklaşmasının ardından, 1963 yılında Cumhurbaşkanı Abdüsselam Arif’in hükümetiyle yürütülen görüşmelerde Kürt delegasyonunun liderliğini yaptı.

1975 yılında KDP lideri Mustafa Barzani’yle aralarında derin görüş ayrılıkları oluşmaya başladı.

KDP’den ayrılanların kurduğu ve gelecekte kayınpederi olacak olan İbrahim Ehmed’in önderliğindeki KDP Siyasi Bürosu’na katıldı. Grup, 1966 yılında merkezi hükümetle bir ittifak kurdu ve KDP karşıtı askeri kampanyada yer aldı.

1970 yılının Mart ayında KDP ve hükümet arasında bir barış anlaşması imzalandığında, grubun siyasi hayatına son verildi.

Talabani ve Barzani uzun yıllar birbirleriyle mücadele etti. Bunun üzerine Celal Talabani ve kendisini destekleyenler, 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) kurdu.

Talabani, YNK’nin sosyalist bir parti olacağını ve KDP’nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi.

Bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı mücadele başlattı. 1988 yılında Irak hükümeti Kürtlere karşı kimyasal silahlar kullandığında (Halepçe Katliamı), YNK ağır bir darbe aldı. Talabani, İran’a sığınmak zorunda kaldı.

Talabani-Barzani ya da diğer bir deyişle YNK-KDP mücadelesi ise Federe Kürdistan’daki Kürt siyasi hayatının yaklaşık son 30 yılına damgasını vurdu.

2005 ile 2014 yılları arasında resmi olarak Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Talabani, 18 Aralık 2012 tarihinde felç geçirdi ve Bağdat’ta yoğun bakıma alındı.

19 Temmuz 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani tıbbi tedavisinin ardından 18 ay sonra Irak’a geri döndü. Celal Talabani’nin 24 Temmuz 2014’te görev süresi sona erdi.