Ana SayfaGüncelMeclis yeni yasama yılına HDP’siz başladı

Meclis yeni yasama yılına HDP’siz başladı

HABER MERKEZİ – TBMM 26’ıncı dönem 3’üncü yasama yılı başladı. HDP, tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek için katılmadı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “OHAL’e yönelik kabul edilemez nitelemeler var. Terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL’den zarar gören hiç kimse olmamıştır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 26’ncı dönem 3’üncü yasama yılı başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla açılış törenine katılmadı.

TBMM başkanvekilleri, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, CHP ve MHP grup başkanvekilleri ve milletvekilleri katılırken açılış konuşmasını Meclis Başkanı İsmail Kahraman yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de törende yerlerini aldı.

Birleşimi açan Kahraman konuşmasında şunları söyledi:

İçinde bulunduğumuz  26. dönemde 507 milletvekilimizin akademik kariyer yaptığını görmekteyiz. Ankara semalarında top sesleri yankılanırken tam bir cihat ruhu ile aylarca çalıştılar. Ülkemiz emperyalist güçlerin uşağı olan FETÖ eliyle darbe girişimine maruz kaldı. Darbenin önlenmesinin lideri halkımızı direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Mankurt kafalı FETÖ’cü teröristlere karşı ay yıldızlı bayrağımız altında birleşen necip milletimize tekrar teşekkür ediyorum.

Kahraman’ın ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı.

Erdoğan: Terör örgütleri dışında OHAL’den zarar gören olmamıştır

Erdoğan konuşmasında devam eden OHAL’e değinerek, “OHAL’e yönelik kabul edilemez nitelemeler var. Terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL’den zarar gören hiç kimse olmamıştır. Terörle mücadelede duyulan ihtiyaçlar ortadan kalktığında elbette OHAL de ortadan kalkacaktır” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Türkiye 2019 seçimleri sonrası cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçecektir. Yasamanın yürütme organının tahakkümü altında olduğu gerekçesi böylece ortadan kalkmaktadır. Yasama yetkisi milletvekillerimizin uhdesinde bırakılıyor. Herhangi bir konuda yasa ile kararname çeliştiğinde geçerli olan yasa olacaktır. Yasamanın yürütme üzerindeki denetim yolları da açıktır. Hakimler Savcılar Kurulu’nun 13 üyesinden 7’si Meclis, 4’ü cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Yeni sistem güçler arasındaki ayrımı netleştirirken asıl kararı hep millete bırakıyor. Türkiye milli iradenin bu derece ön plana çıkarıldığı bir sisteme kavuşmuştur.

‘Uyum yasaları çıkarılmalı’

Uyum yasaları başta olmak üzere yeni sistemin hayata geçmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde derhal çalışılmaya başlanması gerekiyor. 2019’dan önce tüm bu hazırlıkları bitirmiş olmalıyız. Elimizdeki imkanı kapsamlı bir yönetim reformu haline dönüştürme fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz.

Ülkemizi her alanda dünyanın en büyük 10 devletinden biri haline getirme hedefinden en küçük bir taviz vermedik. Bu yılın ilk yarısındaki ortalama büyümenin yüzde 5,1 olması izlediğimiz kararlı politikanın göstergesidir. Bu olumlu ivmenin her geçen ay artarak süreceği gözlenmektedir. Hükümetten beklentim kamu mali disiplininden taviz vermeden vatandaşın hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınması.

OHAL

FETÖ’nün devleti ele geçirmek için tüm kurumlar üzerinden yaptığı saldırıları milletimizle birlikte boşa çıkardık. Hiçbir siyasi ve kişisel çıkar terör örgütlerine destek anlamına gelecek bir söylemi mazur gösteremez. Yüksek yargı kurumlarından savcılara kadar tüm yargı sisteminin yıpratılması anlamına gelecek tutumları asla doğru bulmuyorum. OHAL’e yönelik bir takım nitelemeler kabul edilebilir değil. Olağanüstü tehditlerde karşı karşıya olduğumuzu kim inkar edebilir. Olağanüstü tehditler olağanüstü tedbirleri gerektirir. Bugüne kadar terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL’den zarar gören olmamıştır. Terörle mücadeleye yönelik ihtiyaçlar kalktığında elbette OHAL de sona erecektir.

Sınırötesi operasyon

Sınırötesi operasyonlar, işbirliği ile adım adım ilerliyor. Astana uzlaşması ile İdlib bölgesinde güvenli alan oluşturmanın gayreti içindeyiz. Sınırlarımız içinde ve dışında terörle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz.

Bağımsızlık referandumu

Kuzey Irak yönetiminin yaptığı referandumun herhangi bir karşılığı yoktur. Kuzey Irak’ın adımının hayırlı sonucu olmaz. Fitne kuyusunun kazılmasına biz göz yumamayız. Bizim Türkmen kenti olduğunu bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine asla tahammül edemeyiz. Bunun hesabını da sorarız. Kuzey Irak yönetimi eninde sonunda hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu yanlıştan bir an önce dönüleceğini umuyoruz.

Bu yanlıştan bir an önce dönüleceğini umuyoruz. Kuzey Irak yönetimi yanlıştan döndükten sonra Türkiye yanında olacaktır.

Erdoğan konuşmasının ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın odasına giderken gazetecilerin, HDP’nin Meclis’in açılış törenine katılmadığını anımsatan gazetecilere “Onların yeri Kandil biliyorsunuz” diye cevap verdi.

Erdoğan’ın bu ifadelerine HDP’den ilk yanıt ise Ertuğrul Kürkçü’den geldi. Kürkçü, HDP Meclis Grubu olarak Eş Genel Başkan Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde olduklarını hatırlattı. Kürkçü twitter hesabından şu ifadeleri paylaştı:

Biz Edirne Cezaevi kapısındayız. İlk adil seçimden sonra burası senin yerin olacak biliyorsun.