Ana SayfaGüncelİki yılda 10 bin HDP’li gözaltına alındı, 3 bini aşkın kişi tutuklandı

İki yılda 10 bin HDP’li gözaltına alındı, 3 bini aşkın kişi tutuklandı

HABER MERKEZİ – HDP’li vekillere dönük gözaltı ve tutuklama operasyonlarının başladığı 4 Kasım’ın yıldönümünde konuşan HDP İstanbul İl Yöneticisi Hevin Kınay, Temmuz 2015’ten bu yana çoğu HDP’li olmak üzere 10 bin kişinin gözaltına alındığını, 3 bini aşkın kişinin de tutuklandığını söyledi. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ise “Kendi iktidarınızı ayakta tutmak adına siyasetçilerimizi rehin tutamazsınız” sözleriyle seslendiği iktidara, “Hukuksuzluklara bir an önce son verin” çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonunun birinci yılında HDP İstanbul İl Örgütü, Galatasaray Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı.

10 bin gözaltı, 3 bini aşkın tutuklama

Açıklamayı yapan HDP İstanbul İl Yöneticisi Hevin Kınay, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 11 milletvekilinin gece operasyonu ile gözaltına alınıp tutuklanmasının Türkiye siyasi tarihine “4 Kasım darbesi” olarak geçtiğini söyledi.

Temmuz 2015’ten bu yana yapılan operasyonlarda çoğunluğu HDP ve bileşeni partilerin yönetici ve üyeleri olmak üzere 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığını, 3 bini aşkın kişinin de tutuklandığını belirten Kınay, HDP’li milletvekilleri hakkında da çok sayıda fezleke düzenlenip TBMM Başkanlığı’na gönderildiğini söyledi.

Buldan’dan hükümete çağrı: Hukuksuzluklara bir an önce son verin

Kınay’ın ardından konuşan TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ise 4 Kasım operasyonunun ‘hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu’ dile getirdi.

9 vekilin hala tutuklu olduğunu hatırlatan Buldan, tutuklu seçilmişlerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı:

Türkiye’nin demokratikleşmesini istiyorsanız bu hukuksuzluklara derhal son verin. Kendi iktidarınızı ayakta tutmak adına bizim siyasetçilerimizi rehin tutamazsınız. Bu ülkeyi bu duruma getirenler iyi bilmeliler ki Türkiye’de barışın, demokrasinin panzehiri içeride tutulan milletvekillerimizdir. Çok geç değil. Bu ülkenin toplumsal barışa ihtiyacı var. Bunun için de yürüttüğünüz hukuksuzluklara bir an önce son verin.

Konuşmasında tutuklu seçilmişleri selamlayan Buldan, “Eş genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’a söz veriyoruz: Mutlaka kazanacağız. Sayın Demirtaş’ın dediği gibi, o gemi limana varacak. Biz o gemiyi o limana ulaştıracağız” dedi.


4 KASIM | Tutuklama operasyonlarının üzerinden bir yıl geçti, 9 HDP’li vekil hala cezaevinde