Ana SayfaGüncelAKP-MHP’nin ‘ittifak’ düzenlemesi: ‘Geçersiz oy’dan sonra ‘mühürsüz pusula’ için de değişiklik

AKP-MHP’nin ‘ittifak’ düzenlemesi: ‘Geçersiz oy’dan sonra ‘mühürsüz pusula’ için de değişiklik

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP’nin mutabakat sağladığı ve Meclis’e sunulacak “seçim ittifakı düzenlemesi”yle oy pusulalarında filigran uygulamasına geçilecek. Mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kağıtlar ise geçerli sayılacak. Daha önce de düzenlemeyle ittifak yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılsa da oyun geçerli sayılacağı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 18 Şubat’ta yaptıkları görüşmede son şeklini verdikleri ve “Cumhur ittifakı” olarak belirtilen seçim ittifakı düzenlemesinin ayrıntıları netleşmeye devam ediyor.

İki partinin teklifinde yer alan 26 madde bugün basın toplantısı ile açıklanacak.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın haberine göre düzenlemede 16 Nisan’da düzenlenen anayasa referandumunda tartışmalara neden olan “mühürsüz oy pusulaları” ile ilgili de değişiklik yapılacak.

Düzenlemeyle oy pusulalarında filigran uygulamasına geçilecek. Mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kağıtlar ise geçerli sayılacak.

Habere göre düzenlemenin içerdiği diğer maddeler ise şöyle:

  • Oy pusulasında ittifaka giren partiler amblemi ve genel başkanı ismiyle aynı blok içinde yan yana sütunda milletvekili aday listelerini sıralayacak; dilerse ittifakına isim koyacak.
  • İttifakta yer alan partilerin blok içindeki sıralaması da YSK’nın kura çekimiyle belirlenecek.
  • İttifak partilerine oylar ayrı verilecek; ancak aynı bloktaki ittifak partilerinin hepsine basılan mühür de geçerli olacak, bu oylar partilerin aldıkları oy nispetinde dağıtılacak.
  • Bir parti, kendi kimliğini koruyarak adaylarını bir başka partinin listesinden gösterebilecek.
  • Ancak başka partinin listesinden aday gösteren partiler, seçime katılamayacak.

Hürriyet gazetesi ise konu ile ilgili dün yayımladığı haberinde düzenlemeyle ittifak yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılsa da oy geçerli sayılacağını, ittifaka dahil olan partiye yüzde 10 barajı kalkacağını belirmişti.

Previous post
Yaşar Kemal, ‘Kırmızı Deynek’ gösterisiyle anılacak
Next post
Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çeken HDP, Meclis Araştırması istedi