Ana SayfaKadın‘Afrin savaşından bu yana Türkiye’de kadın cinayetleri giderek artıyor’

‘Afrin savaşından bu yana Türkiye’de kadın cinayetleri giderek artıyor’

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Afrin’de başlattıkları savaşın bir boyutu da yine kadınlardır” dedi ve Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Buldan, “Afrin savaşı başladığından bu yana Türkiye’de kadın cinayetleri de giderek artıyor. Sadece Şubat ayında 47 kadın öldürüldü” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) haftalık TBMM Grup Toplantısı’nı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın grubu olarak gerçekleştirdi.

Toplantı öncesinde kadın mücadelesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cezaevinde bulunan HDP’nin önceki eş genel başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, görevinden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile tutuklu siyasetçi kadınları selamlayarak konuşmasına başladı.

Buldan, “Yaşamın her alanında direnen tüm kadın yoldaşlarımızı selamlıyoruz, HES’lere karşı geçit vermeyen Karadenizli yiğit kadınlarımıza selamlarımızı gönderiyoruz. Rojava’da direnen kadınları selamlıyoruz. Afrin’de direnen kadınları sevgiyle, saygıyla selamlıyoruz” diye konuştu.

“Kimliğimiz bedenimiz her türlü saldırının hedefinde” diyen Buldan, sözlerin şöyle sürdürdü:

“Bize dayatılan onursuz bir yaşam var ama biz buna inanıyoruz; bir ülkede kadın özgür olmadan, o ülkede hiç kimse eşit haklara sahip olamaz.”

‘Afrin’den sonra Türkiye’de kadın cinayetleri de giderek artıyor’

HDP’nin aynı zamanda bir kadın partisi olduğunu ve bu nedenle her gün hedef alındığına dikkat çeken Buldan, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna da değindi.

“Afrin’de başlattıkları savaşın bir boyutu da yine kadınlardır” diyen Buldan, şöyle konuştu:

“Kadın direnişinin tüm Ortadoğu’ya, dünyaya yayılmasından, örnek oluşturmasından korkuyorlar. Ülkemizde kadın kimliği aşağılanırken, kadınlar öldürülürken Rojava’da kadınlar onurlu direnişleriyle tarih yazdılar. İşte korkularının nedeni budur. Afrin savaşı başladığından bu yana Türkiye’de kadın cinayetleri de giderek artıyor. Sadece Şubat ayında 47 kadın öldürüldü. Ülke güvenliği için Afrin’e girdik diyorlar ve kendi sınırları içinde bir kız çocuğunu, tehdit altındaki bir kadını koruyamıyorlar.”

Buldan’ın konuşmasının ardından ise kadın kurumu temsilcileri de söz alarak, birer konuşma yaptı.


Şubat ayında erkekler tarafından 47 kadın öldürüldü

Ocak ayında erkekler tarafından 28 kadın öldürüldü