Ana SayfaGüncel“Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı”

“Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı”

HABER MERKEZİ – Newroz öncesi partisinin Diyarbakır’daki grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı” dedi ve ÖSO gruplarının kentteki yağmasına dikkat çekti: “Afrin’deki yağmacılar Kürt halkının onurlu duruşuyla karşı karşıya kalacaklar.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Newroz arifesinde haftalık grup toplantısını Meclis’te değil, Diyarbakır’da gerçekleştirdi.

HDP İl Örgütü binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın gündeminde Afrin ve ulusal birlik vardı.

NATO üyesi Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlattığını hatırlatan Buldan, “Afrin, savaşın yaşanmadığı tek yerdi. Savaştan kaçan Suriyeli sivillerin sığındığı bir topraktı. Ta ki AKP-MHP ittifakının saldırıları başlayana kadar. ‘Terör koridoru’ söylemi bahanesiyle Afrinlilerin kurduğu eşitlikçi özerk yapı hedef alındı” dedi.

Konuşmasına, “AKP-MHP ittifakı küçücük bu şehri ne yazık ki işgal etti” diye devam eden Buldan, ‘çözüm sürecini’ anımsatarak, “Çözüm sürecini bitirenler, Afrin’i işgal edenlerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Saldırılar nedeniyle Afrinlilerin evlerini terke etmek zorunda kaldığını vurgulayan Buldan, dünyanın buna sessiz kaldığını belirterek, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi gibi kurumların ‘tarafsızlıklarını ve itibarlarını yok ettiklerini’ ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, grup toplantısında Afrin’deki yağmanın fotoğraflarını gösterdi

Gelinen noktada Türkiye’nin Afrin’e girmiş olduğunu söyleyen Buldan, “Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı. Kimse unutmasın, Afrin eninde sonunda yine Afrinlilerin olacaktır” diye devam etti:

“Afrin’e girip bunun üzerinden seçimleri kazanma hesapları yapıyorlar. ‘Sur’u yıktım, Cizre’yi yıktım, seçimi kazandım’ deyip, ‘Afrin’e girip seçimleri kazanırım’ hesapları yapanlar kaybettiklerinin hesabını yapıyor mu?

AKP hükümetine özellikle Kürtlerle kopardığı kardeşlik bağını nasıl kuracağını sormak istiyorum. Siz Demirci Kawa’nın heykelini yıkarken Kürt halkına nasıl hakaret ettiğinizi biliyor musunuz? Kürt halkının gönlünde Demirci Kawalar asla yıkılamaz.

“Mazlum Afrin halkının iradesini yok sayıp, barbar ÖSO’nun yanında yer aldınız. Afrin Belediyesi’ne bayrak asmakla Türkiye büyüdü mü? Halkın geleceğe umutla bakması sağlandı mı? Bunların hiçbiri olmadı ve olmayacak da. Türkiye’deki iç kriz daha da büyüyecek, çünkü Suriye krizi de eklendi. Türkiye toplumunun bu gerçeği çok iyi okuması gerekir. Komşuya götürülen acıdan Türkiye bir şey kazanmaz.

“Suriye’de, IŞİD ve El Kaide yeniden hortlayacaktır. Bunun sorumlusu Türkiye’dir. Buradan bir kez daha uyarıyor ve çağrı yapıyoruz. Bu politikalardan bir an önce vazgeçmelidir. Bölge halkından yana alınacak tavır Türkiye’ye kazandıracaktır.

“Bu saldırı Kürt sorununu ortadan kaldırmadı, daha da derinleştirip uluslararası bir boyut daha kazandırdı. Suriye’deki savaş ve kriz Türkiye’nin de gidişatını belirleyecektir.

“Afrin’de etnik yapı değiştirilmek isteniyor. Dünya buna izin vermemeli. Cenevre Komisyonu gerekirse yerinde incelemeler yapmalıdır. Halkın birikimlerini ve mallarını yağmaladılar. Afrin’de Kürt halkının mallarını yağmalayanlar, Kürt halkının onurlu duruşuyla karşı karşıya kalacaklar. Halkın mallarının yağmalanması insan onuruna aykırıdır.”

‘Ulusal birlik’ vurgusu

Konuşmasının sonunda ‘ulusal birlik’ vurgusu yapan Buldan, “Kürtler, Ortadoğu’da statüyü elde edecektir. Ne ÖSO ne başka bir grup buna engel olamayacaktır. Kürt halkı kazanmaya çok yakındır. Dünyanın dört yanına dağılmış Kürt halkı duyguda birleşti. Tıpkı Halepçe’de ve Kobani’de olduğu gibi. Kürt siyasilerine düşen bu duygu birliğini ulusal birlik ruhuna dönüştürmektir” dedi.

Previous post
Ermeni sanatçı Daron Mouradian’ın ‘Açıkça Gizli Oyun’ sergisi İstanbul’da
Next post
Kılıçdaroğlu: AKP hükümeti çökmüştür