Ana SayfaEkonomiLimonun kilosu 10 TL’yi buldu: “Tarlada 1 TL, dolar üzerinden ihraç ediyorlar”

Limonun kilosu 10 TL’yi buldu: “Tarlada 1 TL, dolar üzerinden ihraç ediyorlar”

HABER MERKEZİ – Bazı market ve pazar tezgâhlarında limonun kilogram fiyatı 10 TL’yi buldu. Üreticiler limonun tarlada 1 TL ila 1.8 TL arasında satıldığını, artan fiyatların ihracat kaynaklı olabileceğini söylüyor.

1 kilogram limon bazı yerlerde 6-7 TL’ye satılırken, bazı yerlerde ise 10 TL’yi buldu.

Üreticiler limonun tarlada 1 TL ile 1.8 arasında satıldığını ve yeni mahsulün yeni yeni piyasaya çıktığını söylerken, halciler limonun depolardan çıkarılmadığını iddia ediyor.

İhracatın tam anlamıyla başlamadığını kaydeden ihracatçılar ise artışta ihracatın etkisi olmadığını savunuyor.

Burak Coşan’ın Hürriyet’te yer alan haberine göre Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Mersin Erdemli’nin Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin Erdemli, hasatın tam olarak başlamadığını ifade ediyor:

“Piyasada satılan limon ‘yatak limon’ diye tabir edilen geçen senenin mahsulü. 1 kg limonun fiyatını 10 TL’ye çıkaracak bir gelişme olmadı. Şu anda hasat edilen yeni limonun fiyatı da 1 TL’den başlıyor 1.8 TL’ye kadar çıkıyor. Üretici kazanmıyor yani. Tarladan 1.5 TL’ye çıkan limona 1.5 TL de masraf eklenir. Sonrasında son satıcı 2 lira kâr koysa bile en fazla 5 TL’ye satılmalı.”

Mersin Tarsus Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ali Ergezer’e göre ise ihracatçılar fiyatın yükselmesine neden oluyor. ,

“Tarladan 1-1.8 TL arasına alınan ürünü yükselen dolar kuruyla beraber ihraç etmek daha avantajlı oldu. Örneğin limon geçmişte 1 dolara satılınca 3.5 TL kazandırıyordu. Şimdi ise 6 TL kazanıyorlar.”

“Limon belli tüccarların elinde”

Türkiye’de toplanan limonun kağıda sarılarak Niğde ve Nevşehir gibi yerlerde mağaralarda depolandığını dile getiren İstanbul Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği Burhan Er ise bu yıl limonun piyasaya çok fazla sürülmediğini savunuyor.

Burhan Er, “3 bin TL’lik limon alıyoruz içinden çıkan çürükler nedeniyle maliyeti 6-7 bin TL’ye çıkıyor. Limon belli tüccarların elinde. Ürünü piyasaya sürmüyorlar” diyor.

Bir kilogram limonun en fazla 7 TL’ye satılması gerektiğini belirten Er, “10 TL ve üzeri fiyata limon satmak vicdansızlıktır. Ramazan öncesinde patates ve soğanda da aynı şey yaşanmıştı. Bir kilogram patates 8 TL’ye kadar çıkmıştı. Şimdi ise en kaliteli patatesin kilogramı 2.5 TL civarında” diye belirtiyor.