Ana SayfaGüncelBrunson’ın ev hapsinin kaldırılması için AYM’ye başvuru

Brunson’ın ev hapsinin kaldırılması için AYM’ye başvuru

HABER MERKEZİ – ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Brunson hakkında verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yaptıkları itirazların reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını açıkladı.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Brunson hakkında 25 Temmuz’da verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yapılan itiraz, yerel mahkeme ve üst mahkeme tarafından reddedilmişti.

Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, yerel mahkeme süreçlerinin tamamlanmasından sonra Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı.

Avukat Halavurt, Brunson’ın serbest bırakılması talebiyle AYM’ye bugün başvuruda bulunduklarını duyurdu.

Brunson’ın bir sonraki duruşma tarihi olan 12 Ekim’e kadar AYM’den bir karar çıkmasını beklemediklerini kaydeden Halavurt, “Ancak yine de itirazımızı duruşmadan önce yapmak istedik” diye konuştu.

ABD’den Brunson açıklaması

AYM’ye yapılan başvurunun öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, başkent Vaşington’da düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin kendisine yönelttiği “Türkiye’den gelen haberlerde rahip Brunson’un Ekim ayı ortalarında serbest bırakılabileceği söyleniyor. Sizin bu konuda herhangi bir bilginiz var mı?” sorusuna verdiği yanıtta, “Bunu doğrulayamam. Ancak biz kesinlikle rahip Brunson’un bir an önce yurduna dönmesini istiyoruz. Zaten bu çok gecikti” dedi.

Bir buçuk hafta önce konsolosluk yetkilileri aracılığıyla Brunson’a ulaştıklarını aktaran Nauert, “Türk hükümeti ile bu konuda yakın temas kurmayı sürdüreceğiz. Ancak bunun ötesindeki herhangi bir bilgi için sizi dava avukatına yönlendirmek zorundayım” diye konuştu.

TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de ev hapsindeki ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olurken, bu kriz ekonomiye yansıyor.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihindeki en düşük seviyeleri gördü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye soktu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı aldı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etti.

Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkardı.