Ana SayfaÇalışma Yaşamıİş cinayetinde işverenden ‘savunma’: İşçi değil hamaldı

İş cinayetinde işverenden ‘savunma’: İşçi değil hamaldı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da Abdurrahman Ali isimli işçi, çalıştığı tekstil atölyesinde yaşanan iş cinayeti nedeniyle hayatını kaybetti. Konuya ilişkin açılan davada ‘savunma’ yapan işveren, Ali’nin işçi olmadığını iddia ederek “Bir iki saatliğine hamal olarak anlaşılmış kişidir” dedi.

Suriye’de öğretmenlik yapan ancak çıkan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Abdurrahman Ali, 22 Şubat 2017’de İstanbul Güngören’de çalıştığı Tamer Örme adlı tekstil atölyesinde sabaha karşı saat 03.00’te, çalıştığı makineye elini kaptırdı.

Ali’nin yaşamını yitirmesi üzerine, iş cinayetine ilişkin dava açıldı.

Hazırlanan bilirkişi raporunda, pres makinesinde çalışan Ali’nin iş güvenlik eğitimi almadığı ve örme makinesinde koruyucu olmadığı belirlendi.

Asli kusurlu kabul edilen işveren Taner Karabul, “Olaydan ötürü üzgünüm. İşyerini kapattım. O sokaktan dahi geçmek istemiyorum” dedi.

‘Savunma’daki ifade: Bir iki saatliğine anlaşılmış hamal

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre Bakırköy 16’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşması görüldü.

Mahkeme, Karabul’a ‘taksirle ölüme neden olmak’tan iki yıl bir ay hapis cezası verdi. Daha sonra ceza, 18 taksitle ödenmek üzere 30 bin 400 TL’ye çevrildi.

Karara itiraz eden Karabul’un avukatı Erdal Gökmen, hazırladığı dilekçede, Ali’nin sürekli çalışan olmadığı iddia edilerek “Atölyede üretilen malların nakliye aracına yüklenmesi için bir iki saatliğine hamal olarak anlaşılmış kişidir. Ancak hiçbir sebep yokken örme makinesinin bulunduğu tarafa geçmiş, kazağını makineye kaptırarak üzücü olaya sebebiyet vermiştir” ifadelerini kullandı.

Ali’nin kardeşinin avukatı Turan Hançerli ise işçinin sigortasız çalıştırıldığını belirterek, ölümünden sonra hamile olan eşinin diğer çocuğuyla Suriye’ye döndüğünü söyledi.

Hançerli, Ali’nin eşi vekalet veremediği için tazminat davası açamadıklarını da sözlerine ekledi.