Ana SayfaGüncelOyuncular Sendikası’ndan tutuklanan tiyatrocu Nazlı Masatçı için çağrı

Oyuncular Sendikası’ndan tutuklanan tiyatrocu Nazlı Masatçı için çağrı

HABER MERKEZİ –  Oyuncular Sendikası, tutuklanan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı’nın serbest bırakılmasını talep etti.

Oyuncular Sendikası, İzmir Yenikapı Sanat Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı’nın tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Masatçı 2015’te oynadığı bir rolden dolayı “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davadan 1 yıl 6 ay cezası almış, cezanın infazı için 30 Ocak’ta tutuklanarak İzmir Kadın Kapalı Hapishanesi’ne gönderilmişti.

Oyuncular Sendikası konuya ilişkin açıklamasında Masatçı’nın serbest bırakılmasını, oyuncular ve oyunlar üzerindeki baskıların kaldırılmasını talep etti.

Oyuncular Sendikası’nın “Tiyatro Oyuncularına Özgürlük” başlıklı açıklaması şöyle:

“2018 yılı, tiyatro oyunlarının büyük baskılarla karşı karşıya kaldığı, yasaklandığı, açık ve örtülü sansür ile karşılaştığımız, ne yazık ki tiyatro oyuncularının gözaltına alındığı, hatta tutuklandığı yıl oldu.

“Daha önce çokça belirttiğimiz üzere bu baskıların, yasaklamaların, gözaltı ve tutuklamaların artmasından endişe etmekteyiz. Toplumların ilerleyebilmesi için sanata, sanatın ilerleyebilmesi için sınırsız düşünce ve ifade özgürlüğüne ihtiyaç vardır. Her tür baskının takipçisi olacağımızı yineliyor, buradayız diyoruz.”

İstinaf 1 yıl 6 ayı onayladı

İzmir Yenikapı Sanat Tiyatrosu 6 Ocak 2017 tarihli 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.

Masatçı hakkında Aralık 2015’te gözaltıları protesto etmek için İzmir’deki tiyatro binsasında katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açılmıştı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi dava sonucunda Masatçı’ya 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Hükmü inceleyen istinaf mahkesi hapis cezası kararını onayladı.

6 aylık HAGB’li cezası vardı

Masatçı hakkında ayrıca 2010’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Yenikap Tiyatrosu oyuncularıyla sergiledikleri Edebiyatçı Nikolay Gogol’un “Palto” adlı oyunu nedeniyle de dava açılmıştı.

Oyun, vicdani ret hakkının tanınması ve tutuklu vicdani retçi İnan Süer’in serbest bırakılması amacıyla yapılan eylemde sergilenmişti.

Oyun nedeniyle İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 318. maddesi uyarınca “Halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla yargılanan Masatçı ve diğer oyunculara hükmün açıklanması geri bırakılarak (HAGB)* 6’şar ay hapis cezası verilmişti.

Avukat Ağaoğlu: Dava yeniden görülecek

Masatçı’nın avukatı Kamil Ağaoğlu, bianet’e yaptığı açıklamada kesinleşen 1 yıl 6 aylık hükümden sonra HAGB şartıyla verilen 6 aylık cezanın da üzerinden 5 yıl geçmediği için bozulduğunu söyledi.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi 6 aylık ceza verdiği yargılamayı Mart ayında yeniden yapacak. Mahkeme, hükmü açıklayacak ya da hapis cezası kararını bozacak.


Kaynak: bianet