Ana SayfaGüncelTürkiye yine ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde

Türkiye yine ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde

HABER MERKEZİ – Freedom House’un “Dünyada Özgürlükler 2019” raporuna göre Türkiye, bir kez daha “özgür olmayan” ülkeler kategorisinde yer aldı.

Merkezi ABD’nin Washington kentinde bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), “Dünyada Özgürlükler 2019” raporunu açıkladı.

195 ülkenin değerlendirildiği raporda 86 ülke “özgür”, 59 ülke “yarı özgür”, 50 ülke ise “özgür olmayan” kategorisine göre sınıflandırıldı.

“Özgür olmayan” ülkeler kategorisindeki 50 ülke içinde durumu en kötü olan, sivil özgürlükler ve siyasi hakların en ağır biçimde ihlal edildiği 13 ülke şöyle: Suriye, Güney Sudan, Eritre, Türkmenistan, Kuzey Kore, Ekvator Ginesi, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Tacikistan, Özbekistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya.

Rapora göre Türkiye ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi gibi bu yıl da “özgür olmayan” ülkeler kategorisinde yer aldı.

Freedom House’un 2018 yılı raporunda Türkiye ilk kez “özgür olmayan” ülkeler kategorisine düşürülmüştü.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre 2018’in Haziran ayında Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde aynı anda yapıldığına dikkati çeken rapor, OHAL’in daha sonra kaldırıldığını ancak hükümetin gazetecileri, hak savunucularını ve akademisyenleri toplu halde tutuklamaya devam ettiğini kaydetti.

Raporda ayrıca sınırlarının ötesine uzanıp yurt dışında yaşayan vatandaşlarını hedef alan ülkelerin sayısında artış kaydedildiği tespitine yer verdi.

Freedom House’un raporuna göre, aralarında Rusya, Çin, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin de bulunduğu 24 ülke, yurtdışında yaşayan muhalif vatandaşlarını “taciz etti”, “iade talebinde bulundu”, “kaçırmaya kalkıştı” ve “suikastta bulundu”.

Raporda, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı Türkiye’de suikast düzenleyerek öldürmesi, otoriter rejimlerin düşmanlarını sınır ötesinde nasıl hedef aldığının en açık örneği olarak nitelendi.

Özgürlükler 13 yıldır düşüşte

Freedom House’un raporuna göre 2018 yılı, tüm dünyada özgürlüklerin art arda giderek gerilediği 13’üncü yıl oldu.

Muhalif grupların yasaklandığı, bu grupların liderlerinin tutuklandığı, iktidar sahiplerinin görev sürelerinin uzatıldığı, bağımsız medya üzerindeki baskıların arttığı otoriter rejimlerin sayısında da yükselme gözlendi.