Ana SayfaGüncelSeçimin 17 gün ardından: Maltepe’de sayım sona erdi, son gelişmeler neler?

Seçimin 17 gün ardından: Maltepe’de sayım sona erdi, son gelişmeler neler?

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden tam 17 gün geçmesinin ardından AKP’nin itirazları nedeniyle İstanbul’da yapılan oy sayımı gece saatlerinde sona erdi. CHP’nin son verilerine göre Ekrem İmamoğlu’nun, AKP’li Binali Yıldırım’ın 13 bin 785 oy farkıyla önde olduğunu bildirdi, ancak kesin sonuçlar İl Seçim Kurulu tarafından açıklanacak. Öte yandan AKP, CHP’li İmamoğlu’na mazbata verilmemesi için başvuru yaptı, seçimin yenilenmesi talebiyle de YSK’ye dilekçe verdi. Ayrıca YSK’nin “KHK’li seçilmişler” kararı sonrasında HDP’nin kazandığı kimi merkezlerde mazbatalar AKP’li adaylara verildi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


10:15 | Kılıçdaroğlu: YSK, iktidara ‘dur’ demek zorunda

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na yönelik “İktidara ‘dur’ demeli” çağrısı yaptı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İzmir’den gelen CHP’li belediye başkanlarıyla Ankara’da görüşen Kemal Kılıçdaroğlu, “YSK, iktidar sahiplerine ‘dur’ demek ve kumpası bozmak zorunda. Bu, YSK’nın tarihsel sorumluluğudur” dedi.


09:55 | Jagland’dan YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup kaleme alan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, YSK’nin verdiği “KHK’li seçilmişler” kararını eleştirdi, “Demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor” dedi.

  • Mektubun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

09:50 | HDP: YSK, KHK’li adaylarla ilgili bizi uyarmadı

CHP Parti Meclis Üyesi İlhan Cihaner, Yüksek Seçim Kurulu’nun kendilerine KHK’li aday uyarısı yaptığını, ancak HDP’ye bu uyarıyı yapmadığını ve bunun bir “tuzak” olduğunu dile getirmişti.

HDP’nin YSK temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Cihaner’in “HDP’ye uyarı yapılmadı” açıklamalarını doğruladı.

DW Türkçe’den Felat Bozarslan’a konuşan Tiryaki, KHK’li adaylara ilişkin YSK’nin kendilerine bir uyarı veya bildirimde bulunmadığını söyledi.

KHK’lilerin seçime girememesi şeklinde bir geçerlilik veya yeterlilik koşulu olmadığını söyleyen Tiryaki, “Başvuru sırasında istenen belgeler arasında yok, yapılan araştırmalar arasında yok, yapılan incelemeler arasında yok. YSK, araştırmadığı, incelemediği, herhangi bir belge istemediği ve mevcut seçim yasalarının hiçbirinde olmayan yeni bir seçim yeterliliği koşulu getirdi. Temel itirazımız bu” diye konuştu.

Ayrıca Tiryaki, “YSK, kendini TBMM’nin yerine koyarak, adeta kanun koyucu yerine geçerek, yeni bir kanun maddesi koymuştur. ‘KHK’lılar aday olamaz, seçililerse mazbata alamaz’ diye bir kanun koymuştur” dedi.

“Adaylarımız arasında hiçbir tane hüküm giymiş adayımız yok. Hüküm giymiş ve kesinleşmiş bir aday olursa, zaten onun KHK’lı olup olmamasının bir önemi yok. Zaten seçilme engellidir. Kanunda o var. Seçilmeye engel haller arasında bir hüküm giymiş olmak var. Bunların hiç birisi hükümlü değil.”


09:30 | CHP’li Tanrıkulu’ndan ‘KHK’li seçilmişler’ tepkisi: YSK, bakanlık yerine kayyum atıyor

AKP’nin İstanbul’da seçimi kaybettiğini ve ‘hukuksuz bir biçimde süreci uzatmaya çalıştığını’ söyleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Seçmen iradesine saygı göstermiyorlar” dedi.

YSK’nin KHK’li seçilmişlere mazbata vermeme kararını da ‘hukuksuzluk’ olarak değerlendiren Tanrıkulu, “YSK, İçişleri Bakanlığı’nın yerine geçip kayyum gibi belediye başkanı atıyor” şeklinde konuştu.


08:50 | Maltepe’de son durum: Sayım sona erdi, fark 13.875 bin oy

İstanbul Maltepe’de 1089 sandıktaki tüm oyların yeniden sayım işlemi dün gece saat 00.20 sıralarında sona erdi.

Böylece kentte sayımına devam edilen sandık kalmadı, dolayısıyla sayım süreci fiilen sona erdi.

Birleştirme tutanaklarının öğleden önce imzalanmasının planlandığı belirtildi.

Tutanakların İl Seçim Kurulu’na gönderilmesinin ardından ise Kurul İstanbul seçimlerinin kesin rakamlarını açıklayacak.

Öte yandan Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” isimli programa katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından Ekrem İmamoğlu’nun, Binali Yıldırım’ın 13 bin 785 oy farkıyla önde olduğunu söyledi.

AKP ise dün İstanbul’da seçimin yenilenmesi talebiyle YSK’ye dilekçe verirken, kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını kazanan CHP’li Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilmemesi için de resmen başvurmuştu.


08:45 | YSK’den MHP’nin itirazına ret: Iğdır’da seçimler yenilenmeyecek

YSK, MHP’nin Iğdır’daki il belediye başkanlığı seçimlerinin iptali için yaptığı itirazı reddetti.

Iğdır’da 31 Mart’ta il belediye başkanlığı seçimini kaybeden MHP’li aday İsa Yaşar Tezel, seçimlerin ardından merkez ilçe seçim kuruluna itirazda bulunmuştu.

İlçe seçim kurulunun itirazı kabul etmesi üzerine 70 sandıkta yapılan sayım sonucunda, HDP adayı Yaşar Akkuş 22 bin 268, MHP’li aday Tezel ise 20 bin 733 oy almıştı