Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgınında vaka sayısı dört buçuk milyonu aştı

Canlı Blog | Covid-19 salgınında vaka sayısı dört buçuk milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı dört buçuk milyonu, can kaybı 300 bini aştı. 146 binin üzerinde vakanın olduğu Türkiye’de de can kaybı 4 binin üzerinde. Güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:53 | DSÖ’den uyarı: Bu kış Avrupa ülkelerinde ikinci dalga görülebilir

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, bu kış Avrupa ülkelerinde ikinci dalga Corona virüsü salgının görülebileceğini söyledi.

Salgına karşı uygulanan kısıtlamaları gevşetmeye başlayan ülkeleri uyaran Kluge, “Şimdi kutlama değil, hazırlık zamanı” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Telegraph gazetesine konuşan Kluge, ülkelerin bu dönemi, hastanelerde kapasite artırımı ve halk sağlığı sisteminin güçlendirilmesi için değerlendirmesi gerektiğini ifade etti ve ekledi:

“Singapur ve Japonya, kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı olduğunu erken anladı. İskandinav ülkeleri de bunu yapıyor. İkinci bir dalga ihtimali göz ardı edilmiyor, onun daha lokalize olmasını ve çabuk geçiştirilmesini umuyorlar.

“İkinci dalgadan endişe duyuyorum. Sonbaharda ikinci Covid dalgası, mevsimsel grip ve kızamık olabilir. İki yıl önce 500 bin çocuk ilk kızamık aşısını olmadı.”


23:35 | Belçika’da Club Brugge şampiyon ilan edildi

Belçika 1. Futbol Ligi’nde (Pro Ligi) 2019-2020 sezonu tescil edilirken, lider Club Brugge’ün şampiyon olduğu duyuruldu.

Ligin internet sitesinde yer alan açıklamada, telekonferans yöntemiyle buluşan Pro Ligi Genel Kurulunun, Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayında ertelenen ligin resmen sona erdirilmesi ve lider Club Brugge’ün şampiyon ilan edilmesini kararlaştırdığı ifade edildi.

Genel kurulda yapılan gizli oylama sonucunda, son sırada bulunan Waasland-Beveren takımının ise ligden düşürüldüğü bildirildi.

Avrupa kupalarına katılacak takımların ligdeki mevcut sıralamayla belirleneceği belirtildi.

Club Brugge, lig ertelenmeden önce 70 puanla en yakın rakibi Gent’in 15 puan önündeydi.


23:25 | Sinop’ta bir köy karantinaya alındı

Sinop’un Boyabat ilçesinde Sarıağaççayırı köyü, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Boyabat Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla söz konusu köyde ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına geçilerek köyün giriş ve çıkışlarının kapatılmasına, İlçe Jandarma Komutanlığı ve köy muhtarlarınca gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildiği kaydedildi.


22:50 | İBB’den dört günlük ulaşım kısıtlaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 16-17-18-19 Mayıs tarihlerinde uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı süresince raylı sistemlerde kısıtlı ulaşıma gitti.

İBB tarafından alınan karar doğrultusunda raylı sistem seferleri hafta sonu sabah saat 07.00-10.00 ile akşam 17.00-20.00 arasında hizmet verecek.

İBB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 16 Mayıs Cumartesi ve 17 Mayıs Pazar günleri sabah 07.00-10.00 ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasında, 18 Mayıs Pazartesi ve 19 Mayıs Salı günleri 07.00-20.00 saatleri arasında işletme yapılacaktır. Sokağa çıkma kısıtlaması süresince M6 Levent-Boğaziçi Ü./Hisarüstü metro ile F1 Taksim-Kabataş füniküler hatları ve daha önce açıklandığı üzere T3 Kadıköy-Moda tramvay, TF1 Maçka-Taşkışla ve TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik hatlarımızda işletme yapılmayacaktır. İşletme süresince daha önce almış olduğumuz kararlara uygun olarak yüzde 25 doluluğun üzerine çıkılmayacak şekilde planlama yapılmış olup, yolcularımızın İl Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile yayınlanmış olan istasyon ve araçlarımızdaki sosyal mesafe kurallarına uymaları gerekmektedir.”


22:40 | Brezilya’da Covid-19 tartışması: Sağlık Bakanı Teich istifa etti

Brezilya’da yaklaşık bir ay önce Henrique Mandetta’nın istifasının ardından göreve başlayan Sağlık Bakanı Nelson Teich istifa etti.

Brezilya basınında yer alan haberlere göre, Sağlık Bakanı Teich, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yeni tip Covid-19 salgını konusunda yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı görevini bıraktı.

Bolsonaro’nun Covid-19 tedavilerinde uygulanması için klorokin ilacı kullanım protokolünde değişiklik yapmasını istemesine Teich, bunun bilimsel bir dayanağı olmadığı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Teich’in istifasında etkili olan diğer faktörün ise, Bolsonaro’nun ekonominin ön planda tutulmasına yönelik baskıları olduğu öne sürüldü.

Ülkede hızla artan vaka ve ölü sayıları nedeniyle genel karantina uygulamasından yana olan Teich, bu konuda Bolsonaro ile anlaşmazlıklar yaşıyordu.

Henrique Mandetta görevden alınmıştı

Bolsonaro, Covid-19 salgınıyla mücadelede anlaşamadığı eski Sağlık Bakanı Henrique Mandetta’yı 16 Nisan’da görevden almıştı.

Salgını küçümseyen ve Covid-19 tedavisinde henüz onaylanmamış ilaçların kullanılmasını tavsiye eden Bolsonaro, Dünya Sağlık Örgütü’nün salgına karşı uyarılarının göz önüne alınmasını savunan Mandetta ile anlaşamamıştı.

Latin Amerika’da Covid-19 salgınında merkez ülke haline gelen Brezilya’da 208 binden fazla kişiye bulaşan Corona virüsü nedeniyle 14 bin 267 kişi hayatını kaybetti.


22:15 | Pazar günü 65 yaş ve üzerindekilerin sokağa çıkma saati değişti

Hava sıcaklıklarının yükselmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 17 Mayıs Pazar günü 65 yaş ve üzerindekilerin sokağa çıkma saati 12.00-18.00 olarak değiştirildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları ile önümüzdeki günlerin meteorolojik verilerinde hava sıcaklıklarının yüksek seyredeceğinin değerlendirilmesi üzerine 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların 12.00-18.00 saatlerinde sokağa çıkmalarına karar verilmiştir” denildi.


21:25 | Maraş’ta da maske takma zorunluluğu

Maraş’ta, Covid-19 tedbirleri kapsamında açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, geçiş döneminde sosyal hayatın yeniden ve kontrollü olarak normalleşmesi için ilde salgının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek ve kamu sağlığına etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacıyla ek tedbirler alındığı belirtildi.

Bu kapsamda yarından itibaren il genelinde açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildiği açıklandı.

Türkiye’de maskesiz sokağa çıkma yasağı 11 ile yayılmıştı.

Bu iller; Adıyaman, Afyon, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak ve Burdur’du.

Bu illerin dışında Antep, İzmir, Adana ve İstanbul gibi bazı kentlerde de belli sokaklar ve caddelerde maske zorunluluğu var.

Yine Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde de açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmişti.


20:15 | İçişleri Bakanlığı’ndan 15 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması öncesi genelge

İçişleri Bakanlığı, 15 ilde uygulanacak dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi 81 ilin valisine genelge gönderdi.

Genelgede bu gece saat 24:00’dan itibaren dört gün süreyle Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Antep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak’ta uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması öncesi bazı hatırlatmalarda bulunuldu.

Genelgeye göre;

  • Sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde bugün market, bakkal, manav ve kasaplar saat 23.00’a kadar faaliyetlerine devam edecek.
  • 16 Mayıs Cumartesi ve 17 Mayıs Pazar günü ise market, bakkal, manav, kasaplar ve online satış yapan işletmeler de kapalı olacak.
  • Kısıtlamanın olduğu 18 Mayıs Pazartesi ve 19 Mayıs Salı günleri ise market, bakkal, manav ve kasaplar 10.00- 16.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
  • Bu günlerde yurttaşlar 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav ve kasaplara gidip gelebilecek.
  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacak.
  • Yine bu günlerde tatlı satışı yapan iş yerleri ve lokanta ve restoran tarzı iş yerleri sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunabilecek.

Genelgede, bu gece saat 00.00’da başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde saat 23.00’a kadar açık olacak market, bakkal, kasaplarda, yurttaşların yoğunluk oluşturmamaları, sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uymaları istendi.

Denetimlerde, çalışma saatleri yeniden düzenlenen iş yerlerinin belirlenen saatlerde faaliyet gösterip göstermediği ve kapanış saatlerine riayet edip etmediği, market, fırın, akaryakıt istasyonu ve benzeri iş yerlerinde sosyal mesafe kuralı ile marketlerde ve AVM’lerde 10 metrekareye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabulü ve dışarıda sıra bekleyen kişilerin sosyal mesafe kuralına uyup uymadığı kontrol edileceği belirtildi.

Genelgede son olarak kararlara uymayan yurttaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nin ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem uygulanacağı belirtildi.


19:42 | Bilim Kurulu üyesi Özlü: Maske burnu, ağzı ve çeneyi kapamalı ve yüze oturmalıdır

Koronavirü Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 tedbirleri kapsamında maske takımına ilişkin uyarılarda bulundu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Özlü, sosyal mesafe kuralına uyulması ve maskenin ağız ve burunu kapsayacak şekilde takılmasının hayati önem taşıdığını dikkati çekti ve ekledi:

“Maske takmakla, takıyor gibi yapmak aynı şey değildir. Maske burnu, ağzı ve çeneyi kapamalı ve yüze oturmalıdır. Burnu dışarıda bırakmak veya maskeyi çene altına indirmek, maskenin kirli yüzünden ağız ve buruna virüsün bulaşmasına neden olur. Çok tehlikeli, sakın yapmayın.”

Pazar yerlerine, AVM’lere girişte ateş kontrolünün yanında, maskenin doğru takılmasına ilişkin kontrollerin de yapılması uyarısında bulunan Özlü, maskesini usulüne uygun şekilde takmayan, burnunu dışarıda bırakan ve maskesini çene altına indirenlerin içeriye alınmaması gerektiğini söyledi.


19:07 | Sağlık Bakanı Koca: Corona virüsü vaka sayısında kısmi artış var

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Buna göre son 24 saatte;

  • Bin 708 vaka tespit edildi
  • 48 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 103 kişi hastalığı attı
  • 38 bin 565 test yapıldı

Yine bakanlığın verilerine göre;

  • Toplam vaka sayısı 146 bin 457
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 55
  • Toplam iyileşen sayısı 106 bin 133
  • Toplam test sayısı 1 milyon 547 bin 389


19:00 | Gökçeada’da maske takma zorunluluğu

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Gökçeada İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, ilçede tüm açık alanlarda maske takılmasının zorunlu olmasına karar verildi.

Türkiye’de maskesiz sokağa çıkma yasağı 11 ile yayılmıştı.

Bu iller; Adıyaman, Afyon, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak ve Burdur’du.

Bu illerin dışında Antep, İzmir, Adana ve İstanbul gibi bazı kentlerde de belli sokaklar ve caddelerde maske zorunluluğu var.


18:28 | Sınavların ertelenmesi için 17 bin 764 imza toplandı

Eğitim Sen’in YKS ve LGS sınavlarının Covid-19 salgınının tamamen bitene dek ertelenmesi için başlattıkları imza kampanyasında 55 bin imza toplandı.

Toplanan imzaların ilgili kurumlara verileceği açıklandı.


16:50 | Kandıra’da bir mahalle karantinaya alındı

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinin Ballar Mahallesi, altı kişide Corona virüsüne rastlanılması ve 40’tan fazla temaslı kişinin tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Kandıra İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan karantina kararı, bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

14 gün karantina uygulanacak mahallenin giriş ve çıkışlarında jandarma ekipleri tarafından önlem alındı.


16:20 | İzmir’de bir doktor daha hayatını kaybetti

İzmir Tabip Odası üyesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım Can, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İzmir Tabip Odası, Yıldırım’ın hayatını kaybetmesine ilişkin Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı: “İzmir Tabip Odası üyesi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım Can’ı Covid-19 nedeniyle kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Ailesine, yakınlarına ve tüm sağlık çalışanlarına başsağlığı dileriz.”

İzmir’de 12 Mayıs’ta da İzmir Tabip Odası üyesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Berkan Dingiloğlu, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti.


15:10 | İran’da salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bine yaklaştı

Orta Doğu’da Corona virüsü salgınından en çok etkilenen ülke olan İran’da 48 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu salgında ölenlerin sayısı 6 bin 902’ye yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, son 24 saatte 2 bin 102 kişinin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığını söyledi.

Son verilerle birlikte ülkede toplam tespit edilen vaka sayısı 116 bin 635’e çıktı.

Sözcü ayrıca, ülkede toplam 91 bin 836 hastanın Covid-19’u atlattığını aktardı.


14:50 | Akar’dan celp ve terhis işlemlerine ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen terhis işlemlerinin 31 Mayıs’tan itibaren başlayacağını duyurdu.

Akar, 5 Haziran’dan itibaren de celplerin başlayacağını açıkladı.

1 Haziran’dan itibaren ‘normalleşme çalışmalarına’ başlanacağını söyleyen Akar, “31 Mayıs’tan itibaren terhislerin başlamasını planlıyoruz. Celp işleri de 5 Haziran’dan itibaren başayacak. Bedelli askerlik uygulamasında yeni alım 20 Haziran’da başlayacak” dedi.

Bakan Akar ayrıca, “Askere alınacaklara da koronavirüs testi yapılacak” diye konuştu.


14:28 | DSÖ: Afrika’da nüfusun dörtte birine ‘Corona’ bulaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) öngörüsüne göre 47 Afrika ülkesindeki yaklaşık bir milyarlık nüfusun dörtte birine gelecek yıl içinde Corona virüsü bulaşabilir.

Ancak ağır vaka sayısının ve ölümlerin ABD ile Avrupa’ya kıyasla daha az olacağı öngörülüyor.


13:47 | Wuhan’da tüm nüfusa Corona virüsü testi yapılıyor

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının başlangıç yeri olarak kabul edilen Çin’in Hubei eyaletinin başkenti Wuhan’da yaşayan 11 milyon kişinin test edileceği açıklanmıştı.

Test kararının, ikinci dalgayı engellemek amacıyla alındığı belirtilmişti.

Bu açıklamanın ardından bugün Wuhanlılar Covid-19 test kuyruklarında beklemeye başladı.

Testler parklarda, otoparkalrda ve sitelerde kurulan çadılarda yapılıyor.

Wuhan’da yaklaşık bir ay hiç yeni vaka görülmemesinin ardından geçen hafta 6 yeni Corona virüsü vakası tespit edilmişti.


12:57 | Malatya’da üç kuaför çalışanında ‘Corona’ tespit edildi

Malatya’da berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanlarına yapılan testlerde üç kişide Corona virüsü tespit edildi.

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Görevleri nedeniyle halkla yakın temas halinde olan berberler, kuaförler ve güzellik salonlarında çalışan personele yönelik virüs taraması gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar yaptığımız testlerde üç kişide pozitif sonuç tespit edilmiştir” dedi.

Recep Bentli, “Ekiplerimiz il genelinde yoğun bir şekilde çalışmakta olup; en kısa sürede tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışanların taramalarını bitirmeyi planlıyoruz” diye belirtti.

Bentli ayrıca, “Virüsten korunmanın en önemli yolunun sosyal mesafeye uymak ve maske kullanımı olduğunu unutmayalım. Zorunlu olmadıkça evlerimizden ayrılmayalım” uyarısında bulundu.

Berber, kuaför ve güzellik salonları, hükümetin ‘normalleşme’ planı kapsamında 11 Mayıs’ta açılmıştı.


12:48 | Gençler 42 gün sonra sokakta

Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları yasaklanan 15-20 yaş arası gençler, 42 gün aradan sonra bugün saat 11.00’de yeniden sokağa kavuştu.

Bazı gençler şehirlerin meydanları ile parklar ve yeşil alanları doldurdu. Gençlerin büyük bir çoğunluğu ise AVM’lere akın etti.

Gençlere tanınan ‘sokak izni’ saat 15.00’te sona erecek.

Daha önce de 65 yaş ve üstü yurttaşlar ile 15 yaş altı çocuklar sokak izninden faydalanmıştı.


12:25 | 15 ilde dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması bu gece başlıyor

14’ü büyükşehir statüsündeki 15 kentte dört günlük sokağa çıkma yasağı bu geceyarısı başlıyor.

Kısıtlama 19 Mayıs Salı gecesi saat 23.59’a kadar sürecek.

Fotoğraf: Reuters

16-19 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 15 il şöyle: Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Antep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak.

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği “Sokağa Çıkma Kısıtlaması” konulu genelgede açık olacak işyeri, işletme ve kurumlar ile kısıtlamalardan muaf tutulanlar kaydedildi.

  • Genelgeye BURADAN ulaşabilirsiniz.

12:02 | “Kısa Çalışma Ödeneği alıp, işçileri pozitifken bile zorla işe getiriyorlar”

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen), Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı’da bulunan deposunda çalışan işçilerde Corona virüsünün bulaşması sonrası bir basın açıklaması yaptı.

DGD-Sen başkanı Murat Bostancı, “firmanın önlem almadığını, Corona’yı fırsata çevirerek işçileri daha çok çalıştırdığını” söyledi.

“Ne patrona ne virüse teslim oluruz, yaşamak için ücretli izin” diyen Bostancı, sendikanın taleplerini de sıraladı.


11:55 | Bakan Pakdemirli: Hayvanlar üzerindeki aşı çalışmalarımıza başlıyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Covid-19’a karşı aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.

Pakdemirli, “Covid-19 aşısı için anti serum çalışmaları başladı. Önümüzdeki hafta bunu hayvanlara vermeye başlayacağız. Bu konuda diğer ülkelerin önündeyiz” diye belirtti.


11:32 | Sağlık Bakanlığı’ndan 13 işkolu için ‘normalleşme rehberi’

Hükümetin açıkladığı ‘normalleşme’ sürecinde uygulanacak Covid-19 tedbirlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 13 rehber daha yayımlandı.

Yayımlanan rehberlerde, iş yerlerindealınacak önlemler ve yapılacak uygulamalar yer aldı. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının gerekliliği bir kez daha hatırlatıldı.

Rehberlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:


11:30 | İstanbul’da AVM’lere klimalı havalandırma yasağı

Bilim insanlarının virüsü daha da yayacağından endişe ettiği alışveriş merkezlerindeki klimalı havalandırmalara yasak geliyor.

İlk yasak İstanbul’daki AVM’lerde başladı. AVM’ler sadece yüzde 100 temiz havayla havalandırılacak.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, yeni düzenlemelere uymayan AVM yönetimleri, mağazalar ve müşterilere 3 bin 150 lira ceza kesilecek.


11:28 | Cuma namazı 12 Haziran’da başlıyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 12 Haziran’dan itibaren camilerde cuma namazı kılınmaya başlanacağını söyledi.

Buna göre 16 Mart tarihinden beri kapalı olan camiler, bir ay sonra yeniden kapılarını açacak.

Kanal 7’de bir programa katılan Erbaş, camilerin açılış tarihine ilişkin gelen soruya “12 Haziran’da camilerimizin avlularında namaz kılmaya başlayacağız” yanıtını verdi.


11:27 | Brezilya’da Covid-19 nedeniyle 844 kişi daha hayatını kaybetti

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 844 kişi hayatını kaybetti. Salgının başından bu yana yaşanan can kaybı 13 bin 993’e yükseldi.

Ayrıca ülkedeki vakası sayısı 13 bin 944 artışla 202 bin 918’e yükseldi.


11:25 | Rusya’da vaka sayısı yeniden 10 binin üzerinde

Rusya’da dün günler sonra ilk kez 10 binin altına düşen günlük vaka sayısı, bugün yeniden 10 binin üzerine çıktı.

Ülkede son 24 saatte 10 bin 598 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı da 262 bin 843 oldu.

113 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle salgında can kaybı sayısı 2 bin 418’e ulaştı.


11:20 | Antep’teki fabrikalarda 118 işçi Covid-19’a yakalandı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Antep’teki fabrikalarda 118 işçinin Corona virüsüne yakalandığını açıkladı.

Resmi rakamlara göre söz konusu bölgede faaliyet gösteren firmalarda şu ana kadar 49 işletmede vakaların tespit edildiği, toplam vaka sayısının 118 olduğu ve sadece bir işletmede 29 vaka görüldüğü ifade edildi.

Sendika, “İşçi sağlığı aynı zamanda toplum sağlığıdır. Bir an önce fabrikalar karantinaya alınmalı, ücretli izin verilmelidir” çağrısı yaptı.


11:15 | Estonya, Litvanya ve Letonya kendi aralarında seyahat edebilecek

Baltık Denizi’ne kıyısı olan Estonya, Litvanya ve Letonya kendi aralarındaki seyahat kısıtlamalarını kaldırdı.

Bu ülkelerin vatandaşları kendi aralarında kara, deniz ve hava yoluyla seyahat edebilecek.

Ancak başka ülke vatandaşları için karantina uygulaması devam ediyor.

Üç ülkede de yeni Corona virüsü vaka sayısı son günlerde yedinin üstüne çıkmadı. Letonya, Litvanya ve Estonya’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 150’nin altında.


09:55 | Antalya’da iki mahallede karantina uygulaması

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde Corona virüs tedbirleri kapsamında Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Zeytinköy bölgesindeki Yeşildere ve Gebizli mahallelerinin bazı bölümleri bugün itibarıyla karantina altına alındı.

Mahallelere giriş ve çıkışlar kapatıldı.


09:30 | Galatasaray’da yine pozitif vaka, antrenmanlar durduruldu

Galatasaray Futbol Takımı oyuncuları, teknik direktör Fatih Terim, teknik ekip ile performans, sağlık, idari ve destek kadrolarındaki tüm çalışanlara Covid-19 PCR testi yapıldı.

Testin sonucunda performans ekibindeki bir yardımcı personelde Corona virüsü tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu’nun pozitif vaka tespiti sonrası izolasyon, tedavi ve takip protokolleri devreye sokularak takımın antrenmanları 6 gün süreyle durduruldu.

Daha önce de takımın teknik direktörü Fatih Terim ile Galatasaray başkan yardımcısı Abdürrahim Albayrak’ın Corona virüsü testleri pozitif çıkmıştı.


09:20 | Trump’ın görevden aldığı sağlık uzmanından uyarılar

ABD’de, Trump yönetimini Corona virüsü salgınına karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyardığı gerekçesiyle görevden alındığını iddia eden eski Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr. Rick Bright, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda ifade verdi.

Dr. Rick Bright, salgınla daha etkin mücadele edilmemesi halinde, “ABD’nin modern tarihinin en karanlık kışını” yaşayacağı uyarısında bulundu.

Bright, salgında ikinci bir dalganın, grip mevsiminin gelmesiyle, eşi benzeri görülmemiş sayıda hastalığa ve ölüme neden olabileceğini söyledi. ABD’nin ise henüz bir aşı planı olmadığını ve bunun önemli bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

Previous post
Arjen Arî Şiir Ödülü Suat Baran'a
Next post
Harun Başaran boşanma aşamasında olduğu Selda Başaran'ı öldürdü