Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Kısa Çalışma Ödeneği alıp, işçileri pozitifken bile zorla işe getiriyorlar”

“Kısa Çalışma Ödeneği alıp, işçileri pozitifken bile zorla işe getiriyorlar”

HABER MERKEZİ – Depolarında Corona’ya yakalanan işçilerin olduğu Barsan Lojistik’in önünde bir basın açıklaması yapan DGD-Sen, “firmanın önlem almadığını, Corona’yı fırsata çevirerek işçileri daha çok çalıştırdığını” söyledi. “Ne patrona ne virüse teslim oluruz, yaşamak için ücretli izin” diyen DGD-Sen başkanı, sendikanın taleplerini sıraladı.


Haber: Pelin Özkaptan


Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen), Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı’da bulunan deposunda çalışan işçilere Corona virüsünün bulaşması sonrası bir basın açıklaması yaptı.

Konuyla ilgili lojistik önünde fiziksel mesafe kuralına uyarak basın açıklaması yapan DGD-Sen, şirketin depolarında sendikalarına dönük “düşmanca” tutum takınıldığını, sendikaya üye işçilerin üyelikten istifaya zorladığını belirtti.

Barsan depolarındaki işçilere, Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bu yana maske ya da dezenfektan verilmediği, depo içerisinde ve yemekhanelerde fiziksel mesafe kuralının uygulanmadığı kaydedildi.

Tespit edilen yedi vaka var

Açıklamayı yapan DGD-Sen başkanı Murat Bostancı, “Depo içerisinde alınan önlemler sadece beyaz yakalılar için geçerlidir. Bunun sonucu bugün itibari ile Barsan Orhanlı depoda yedi Corona vakası var” dedi.

Şirket yönetiminin işçilerin Corona virüsü olup olmamasıyla ilgilenmediğini kaydeden Bostancı,  “Sendika üyesi arkadaşımız yöneticilere ulaşıp kimlerle temas kurduğunu, hangi servisle gittiğini söylemesine rağmen önlem almak yerine arkadaşımıza sendika üyesi olduğu için baskı uygulamaya başladılar” dedi.

Şirketin tüm depolarında kötü çalışma koşullarının hakim olduğunu ifade eden Bostancı, “İşçi arkadaşlar kesintisiz çalışmaya zorlanıyor ya da ücretsiz izine çıkarılıyor. Engelli ve kronik rahatsızlığı olan işçilere tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğu yazılar yazıp imzalatmaya zorluyorlar” bilgisini paylaştı.

Firmayı ‘Corona sürecini fırsata çevirmekle’ suçlayan Bostancı, “Hem kısa çalışma ödeneği alıyor hem işçilere bu ödeneği vermiyor hem de işçilerin yıllık izinlerini bu süreçte kullandırtmış oluyor” dedi.

‘Corona’ öncesinde de durumun farklı olmadığına işaret eden Bostancı, ‘esnek çalışma’ koşullarının salgınla daha da gaddarlaştığını belirtti. Bunda hükümetin de suçu olduğunu söyleyen Bostancı, yapılmayan denetimlere dikkat çekti.

Talepler

Bostancı, “Corona önlemleri gevşetilirken hala 143 bin vaka var ve her gün binlerin üzerinde yeni vaka açıklamaları geliyor.  Bugün Corona vakası çıkmayan bir tane iş yeri kalmamış durumda, işçiler enfekte olmaya devam ediyor” dedi.

“Ne patrona ne virüse teslim oluruz, yaşamak için ücretli izin” diyen DGD-Sen başkanı, devamla taleplerini sıraladı:

  • Koruyucu ekipmanlar 8 saat değil her üç saatte verilsin
  • Ateş ölçmek Corona önlemi değildir, haftalık düzenli testler yapılsın
  • Çalışma alanlarında, sosyal alan ve yemekhanede fiziki mesafe sağlansın
  • Zorunlu olmayan tüm alanlarda tüm işçilere devlet güvenceli ücretli izin verilsin, zorunlu alanlarda 6 saatlik çalışma ve ücret kesintisiz kısa çalışma uygulamasına geçilsin



Önceki Haber
Konut satışları Nisan’da sert geriledi: Düşüş yüzde 55
Sonraki Haber
İbrahim Gökçek'e dair paylaşım yapan hakim görevden uzaklaştırıldı