Ana SayfaGüncelABD’nin S-400 yaptırımlarına tepkiler neler?

ABD’nin S-400 yaptırımlarına tepkiler neler?

HABER MERKEZİ – ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 satın alması nedeniyle yaptırım uygulama kararı almasına Ankara’nın yanı sıra Tahran ve Moskova’dan tepkiler geldi. Diğer yandan CHP de “S-400’ler kullanılır hale getirilmeli” çıkışıyla yaptırımlara tepkili.

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması nedeniyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) yaptırım uygulama kararı aldı.

Söz konusu yaptırım, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile SSB yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit’in mal varlıklarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini içeriyor.

Diğer yandan Savunma Sanayii Başkanlığı, ABD’den ihracat lisansı ile ABD merkezli ve uluslararası finans kuruluşlarından da kredi alamayacak.

Yaptırım kararının ardından Twitter üzerinden bir açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Uyarılarımıza rağmen Türkiye Rusya’dan S-400 sistemi alımını ve denemesini sürdürdü. Türkiye SSB’sine yönelik yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tamamen uygulayacağını göstermektedir. Rusya’nın savunma sektörüyle girilen ciddi ticari faaliyetlere tolerans göstermeyeceğiz” dedi.

Ankara’dan tepkiler

Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yaptırım kararını kınadıklarını duyurdu. Açıklamada, “ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedariğimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

İsmail Demir de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Rusya ve İran tepkili

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD’nin yaptırım kararını eleştirerek, “ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür” dedi.

Yaptırımları “yasadışı” olarak değerlendiren Lavrov, “Bu, uluslararası düzlemde sorumlu bir taraf olarak ABD’nin güvenilirliğine elbette katkı sağlamıyor, askeri teknoloji alanındaki işbirliği de dahil” şeklinde konuştu.

Yaptırım kararına bir tepki de İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten geldi.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek taraflı yaptırımlarını şiddetle kınadıklarını belirten Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye halkı ve hükümetiyle dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

CHP: S-400’ler kullanılır hale getirilmeli

Diğer yandan ABD’nin S-400 yaptırımlarına ana muhalefet partisi CHP’den de tepki geldi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Ünal Çeviköz, Twitter üzerimden açıklama yaparak, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin olarak ABD’nin yaptırım uygulama (CAATS 231) kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz. Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz.

“Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmıştır” diyen Çeviköz, sözlerini “Şimdi yapılması gereken 2.5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir” diye sürdürdü.

Çeviköz “CHP olarak, bu krizin aşılması yönünde gösterilecek her türlü çabayı destekleyeceğimizi bildiriyoruz” diye de ekledi.

Yaptırım kararları sonrası dolar/TL’de son durum

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının ardından dolar/TL kuru, güne 7,86 seviyesinden başladı.

Dolar/TL 7,85’in hemen üzerinde, euro/TL ise 9,55 bandında dengeleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vakalar 73 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.