Ana SayfaDünyaABD Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarını açıkladı

ABD Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarını açıkladı

HABER MERKEZİ – ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 nedeniyle CAATSA kapsamında yaptırım uyguladığını duyurdu. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’i yaptırım listesine alındı.

ABD yönetimi, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımlarını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptığı açıklamada Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını duyurdu.

Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Yaptırım listesinde ayrıca, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit’in de ismi yer aldı.

Yaptırım listesindeki kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulacağı ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Diğer yandan Savunma Sanayii Başkanlığı ABD’den ihracat lisansı, ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından ise kredi alamayacak.

Pompeo: Müsamaha göstermeyeceğiz

CAATSA yaptırımlarının açıklanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter üzerinden açıklama yaptı:

Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemi satın alma ve test etme çalışmalarına devam etti. Bugün Türkiye’nin SSB’sine uygulanan yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tam olarak uygulayacağını gösteriyor. Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceğiz.

Türkiye’yi S-400 sorununu derhal ABD ile koordinasyon içinde çözmeye çağırdıklarını da belirten Pompeo, “S-400 alımının Amerikan askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağı’ yönündeki görüşlerini Türkiye’ye ‘en üst seviyede” ilettiklerini söyledi.

Dışişleri’nden kınama, İsmail Demir’den ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin bu kararına, “ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada ayrıca, “ABD’yi (Türkiye’ye yönelik) bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve vahim yanlıştan geri dönmeye davet ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

ABD’nin hakkında yaptırım kararı açıkladığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tam bağımsız savunma sanayi hedefimizde kararlıyız” açıklamasında bulundu.

Rusya’ya göre karar ‘yasa dışı’

Rusya da yaptığı açıklamada, ABD’nin bu kararının ‘yasa dışı’ olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu kararın “yasa dışı ve uluslararası kanunlara karşı kibirli bir tutum sergilediğini” belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dink Cinayeti Davası: 53 sanığa hapis istemi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.