Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 107 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 107 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2.4 milyona yaklaşırken, toplam vaka sayısı 107 milyonu aştı. 78 milyonun üzerinde insan hastalığı atlatsa da aktif vakalar halen 25 milyonun üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü ise aşı üreticilerini mutasyonlu virüsleri dikkate almaya çağırdı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Britanya’da, gelen yolculara iki kez Covid-19 testi yaptırma zorunluluğu

Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün tespit edildiği ve Avrupa’da salgın nedeniyle en çok ölümün görüldüğü Britanya’da yayılımı önlemek için tedbirler sıkılaştırılıyor.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, 15 Şubat’tan itibaren ülkeye gelenlerin karantinada kaldıkları süre içinde iki kez test yaptırma zorunluluğu olacağını açıkladı.

Ülkeye geldikten sonra otellerde ya da evlerinde kendini izole edenlere 10 günlük karantina dönemlerinin ikinci ve sekizinci günlerinde test yapılacak.

Hancock ayrıca, ülkeye girişlerde zorunlu Covid-19 testi yaptırmayan uluslararası yolculara para cezası kesileceğini söyledi.

Halihazırda ülkeye uçak, gemi ya da trenle gelen tüm yolculardan son üç gün içerisinde yapılmış negatif Covid-19 testi isteniyor.

Yeni vaka sayısı son 2 ayın en düşük düzeyinde

Britanya’da 12.3 milyon yurttaşa ilk doz aşının yapılmasının ardından yeni vaka sayısı son 2 ayın en düşük düzeyine indi. İlk dozu alanların en az 511 bin 447’sine ikinci doz aşı uygulandı.

Aralık ayında Pfizer-BioNtech aşısıyla kitlesel aşılamaya başlayan Britanya’da 4 Ocak’tan itibaren Oxford-AstraZeneca aşısı da yapılmaya başlanmıştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 98 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 636 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 550 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 137 bin 712 test yapıldığı ve 659 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 98 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 109 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 8 bin 636. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 548 bin 195’e yükseldi.


Wuhan’daki çalışmalarını tamamlayan DSÖ heyetinden açıklama

Fotoğraf: AP

Yeni tip Corona virüsünün (SAR-CoV-2) nerede ve nasıl ortaya çıktığını araştırmak için Çin’e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinin Wuhan’daki incelemeleri sona erdi.

Elde ettikleri bulguları, araştırmaya katılan Çinli araştırmacılarla birlikte düzenledikleri basın toplantısı ile açıklayan DSÖ heyeti, Covid-19’a neden olan virüsün kaynağının hangi hayvan olduğunun tespit edilemediğini duyurdu.

Çinli bilim heyetinin başkanı Lian Wannian, virüsün hayvandan insana geçmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu fakat hangi hayvan olduğunun henüz bilinmediğini belirtti.

Bazı araştırmacılar Corona virüsünün, Huanan Balık Pazarı’nda yarasalardan insanlara bulaşmış olabileceği tezini savunuyor.

DSÖ heyeti ayrıca, virüsün Wuhan’da 2019’un Aralık ayından önce görüldüğü yönünde bir işaret olmadığını belirtti.

Heyetin başkanı Ben Embarek, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın da dile getirdiği Corona virüsünün “laboratuvar üretimi” olduğu tezinin ise “son derece olasılık dışı” olduğunu belirtti.

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmişti.

Daha sonra uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, Britanya, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak Ocak ayı başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığını öne sürmesi üzerine geri dönmek zorunda kalmıştı.

İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak’ta özel uçakla kente gelen DSÖ heyeti, 14 gün karantinada tutulmuş, bu sürede Çinli yetkililerle çevrimiçi toplantılarla bilgi alışverişinde bulunmuştu.

Heyet, 29 Ocak’ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Wuhan’daki Huanan Balık Pazarı’nın yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Wuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.


Sağlık Bakanlığı’ndan mutasyonlu virüs tedbirleri

Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüsü rehberi güncellendi.

Buna göre, mutasyona uğramış Corona virüsü vakaları ve temaslılarının izolasyon süresi 10 güne çıkarıldı. Varyantlı vakalar tek odalarda tutulacak ve izolasyonları PCR testi sonucuna göre sonlandırılacak.

“Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi” güncellenerek mutasyonlu virüs tespit edilen kişilerin tedavi süreci ile ilgili iki madde eklendi. Rehbere eklenen maddeler şöyle:

Sayfa 17:

“Varyant Suşlar ile ilgili olarak;

Farklı suşlar ile enfekte olan kişilerin (özellikle varyant suşlar) aynı odaya kohortlanması virüslerde rekombinasyona neden olarak yeni bir varyant suşa neden olabileceği için bu dönem hastaların mümkün olabildiğince tek olarak odalarda yatırılması önerilir.

Varyant suş ile enfekte pozitif vakaların izolasyonunun en erken 10. güne kadar devam edilmesi sonrasında PCR testi ile negatiflik görüldükten sonra izolasyonun sona erdirilmesi gereklidir. 10. günden sonra pozitif çıkan kişilere 48 saat aralıklar ile kontrol testi yapılmaya devam edilmesi önerilir.”

Sayfa 9:

“Varyant Suşlar ile ilgili olarak;

Varyant suş ile enfekte kesin vaka temaslılarının karantina süreleri en az 10 gün olup, bu sürenin sonunda PCR negatifliği gösterilerek karantinanın sona erdirilmesi gerekmektedir.”


DSÖ’den aşı üreticilerine mutasyonlu virüs uyarısı

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus

AstraZeneca aşısının Güney Afrika’daki uygulamasının durdurulmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) inceleme başlattı.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Güney Afrika’nın, AstraZeneca aşısının etkinliğiyle ilgili uyanan şüpheler üzerine planlanan aşılamaları geçici olarak durdurması konusunda, “Bu her halükarda endişe verici bir haber. Bu gelişme, aşıların hızlıca üretilip insanlara ulaştırılmak zorunda kalındığını gösteriyor” dedi.

“Virüslerin mutasyona uğradığını biliyoruz. Ve aşıların etkili olabilmeleri için mutasyonlara uyumlu hale getirilmesi gerektiğini de biliyoruz” diyen Ghebreyesus, Salı günü DSÖ Strateji Grubu’ndan uzmanlarla bir araya geleceklerini ve AstraZeneca aşısı konusunda verilecek tavsiyeyi görüşeceklerini kaydetti.

Ülkelere yeni ortaya çıkarılan her tür mutasyonu DSÖ’ye bildirmeleri çağrısı yapan Ghebreyesus, gelişmeleri ancak bu şekilde takip edebileceklerini ve tepki verebileceklerini söyledi.

DW Türkçe’deki haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 107,007,788
  • Can kayıpları: 2,336,339
  • İyileşenler: 78,867,699
  • Aktif vakalar: 25,656,802

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (27,700,629)
  • Hindistan (10,847,790)
  • Brezilya (9,550,301)
  • Rusya (3,983,197)
  • Britanya (3,959,784)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (476,405)
  • Brezilya (232,248)
  • Meksika (166,731)
  • Hindistan (155,195)
  • Britanya (112,798)



Önceki Haber
Erdoğan: İnşallah Ay’a gidiyoruz
Sonraki Haber
Rize'de doktora orakla saldıran fail itiraz üzerine tutuklandı