Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 115 milyona dayandı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 115 milyona dayandı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyonun üzerinde, toplam vaka sayısı da 115 milyona dayandı. Aşılama kampanyalarının etkisiyle aktif vakalarda gerileme sürerken, hastalığı atlatanların sayısı 90 milyonu aştı. Türkiye’de ise kademeli olarak ‘normalleşme’ sürecine geçiliyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Risk haritasına göre ‘normalleşme’ nasıl olacak?


MEB, yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı

MEB’den yapılan açıklamada, 2 Mart Salı günü itibarıyla tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitime başlanacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, eğitim ve öğretimde de il bazlı olarak yerinde karar uygulamasına başlandığı vurgulandı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 69 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 891 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 700 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 130 bin 536 test yapıldığı ve 645 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 69 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 947 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 891.


Bakan Koca Türkiye’nin risk haritasını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin Covid-19 risk haritasını açıkladı.

‘Yeni normalleşme süreci’, bu haritaya göre uygulanacak.


Erdoğan ‘normalleşme süreci’yle ilgili kararları açıkladı

Kabine toplantısının ardından ‘yeni normalleşme süreci’ne dair kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde pazar günleri devam edecek” dedi.


Konya Tabip Odası Başkanı: Beş yaşındaki çocukta mutasyonlu virüs görüldü

Sağlık Bakanlığı’nın illere göre vaka sayısı açıkladığı listede Konya, vaka sayısı yüksek olduğu için ‘kırmızı’ listede yer alıyor.

Bu duruma dikkat çeken Konya Tabip Odası Başkanı Eyüp Çetin, kentte günlük 350-400 Covid-19 vakasının görüldüğünü belirterek, “‘Konya’da mutasyonlu vaka var. Hatta çok sayıda, yaşları da genç. 5 yaşındaki çocuk dahi görüldü” dedi.

Aşının bulunmasının insanları rehavete sevk ettiğini belirten Çetin, şunları söyledi:

”Konya, maske ve mesafe kurallarına çok fazla duyarlı değil. Toplu organizasyonlar, en önemlisi de aile içi ziyaretleri sonlandıramadığımız için bugün kırmızı listedeyiz. Aşı olmazsa olmazımız. Fakat aşı yüzde yüz koruyucu değil. Mutasyonlu virüsün de çıkmasıyla iki kesim çok büyük zarar gördü.”

Bunların ilkinin bir yıldır cansiperhane çalışan sağlık çalışanları olduğunu, maalesef salgının sonunu getiremediklerini belirten Çetin şöyle devam etti:

“İkinci kesim ise küçük esnaf dediğimiz restoranlar, kafeler diğer işyerlerini kapattığımız belki okullar, okullara tedarik sağlayan esnafımızın işleri durma noktasına geldi. Kurallara uymayan insanların bu işleri kötüye giden esnafın vebaline girdiklerini farkında olsunlar.”

Şehir giriş ve çıkışların Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasıyla yapılması gerektiğini ifade eden Çetin, hafta sonu kurallarına uyulmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

”Konya’da vatandaşların hafta sonu sokağa çıkma yasağına uymadığını görüyoruz. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının kaldırılarak, hafta içi yasakları saat 19:30’a çekilmesini ve bu hususta ev ziyaretlerinin toparlanacağını ümit ediyoruz.”


İçişleri Bakanlığı: Vergi borcunu yapılandıracaklar kısıtlamadan muaf tutulacak

İçişleri Bakanlığı, vergi borcunu yapılandıracaklar ile vergi dairesi personelinin bugün 24.00’a kadar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olduğunu açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yapılandırma kapsamındaki borçların son ödeme süresi bugün saat 24.00’te sona ereceğinden, ödeme yapmak üzere vergi daireleri ile diğer kamu idarelerine gidecek vatandaşlarımız ile ödemelerin yapılması için açık bulundurulacak vergi dairelerinde ve kamu idarelerinde görevli personel, bugün 21.00’de başlayacak sokağa çıkma kısıtlamasından gece saat 24.00’e kadar muaf tutulacaktır.”


Yurtdışından gelenlere PCR testi ibrazı zorunluluğu devam edecek

Geçen yıl 30 Aralık’ta başlatılan ve 1 Mart 2021’e kadar süreceği belirtilen yurt dışından gelenlere PCR testi ibrazı zorunluluğu uygulamasına yeni bir karar alınıncaya kadar devam edileceği bildirildi.


Bartın’da dört mahalle karantinaya alındı

Fotoğraf: DHA

Bartın’ın Ulus ilçesi Kumluca beldesi Hisar köyüne bağlı dört mahalle, mutasyonlu virüs tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

DHA’da yer alan habere göre Hisar köyüne bağlı Değirmenyanı mahallesinde Britanya varyantının 10 kişide tespit edilmesi üzerine Ulus Kaymakamlığı, köyün dört mahallesinde karantina kararı aldı.

Jandarma ekipleri mahallelere giden yolun girişini kapattı.

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, “Yapılan inceleme ve filyasyon çalışmaları sonucu, ilçeye bağlı Hisar köyü Değirmenyanı Mahallesi’nde Covid-19 varyantı taşıyan hastaların çoğalması nedeniyle salgının yayılmasını önlemek amacıyla İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından Hisar köyü Değirmenyanı Mahallesi’nin girişinden itibaren Hocaoğlu, Alikadıoğlu, Hacıkadıoğlu ve Müyesseroğlu mahallelerinde ikinci bir karara kadar karantina tedbiri uygulanmasına karar verildi. Karantinada bulunan vatandaşların temel ihtiyaçları, Vefa destek ekipleri tarafından karşılanacak” denildi.


Gözler kabine toplantısında: ‘Kademeli normalleşme’de ayrıntılar belli olacak

Covid-19 salgınının yayılımıyla mücadele kapsamında ‘yerinde karar’ dönemi başlıyor.

Bugün gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde olacak.

Yüz yüze eğitim, restoran ve kafelerin son durumu, sokağa çıkma kısıtlamasında yeni kararları AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

Kabine toplantısında ‘kademeli normalleşmenin’ ayrıntıları belli olacak.

Kısıtlamaların kaldırılması, her il özelinde değerlendirilecek, risk durumuna göre karar verilecek: Tabloda, düşük riskli iller mavi, orta riskli iller sarı, yüksek riskli iller turuncu, çok yüksek riskli iller de kırmızı ile gösterilecek.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 114,694,360
  • Can kayıpları: 2,543,402
  • İyileşenler: 90,254,118
  • Aktif vakalar: 21,896,840

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (29,255,344)
  • Hindistan (11,112,241)
  • Brezilya (10,551,259)
  • Rusya (4,246,079)
  • Britanya (4,176,554)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (525,776)
  • Brezilya (255,018)
  • Meksika (185,715)
  • Hindistan (157,195)
  • Britanya (122,849)



Önceki Haber
Yüz yüze eğitime ilişkin detaylar
Sonraki Haber
İçişleri'nden “kontrollü normalleşme süreci”ne ilişkin genelge