Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri Aslan’ın faillerini sordu

Cumartesi Anneleri Aslan’ın faillerini sordu

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri, bu hafta 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Murat Aslan’ın faillerini sorarak, “Bir gün mutlaka bütün bu suçluları yargı önüne çıkaracağız, adil bir şekilde hesap soracağız” dedi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 846’ncısını salgın nedeniyle online olarak gerçekleştirdi.

Bu haftaki açıklamada Diyarbakır’da 25 yaşında iken 10 Haziran 1994 tarihinde elektrik faturası yatırmak üzere evden ayrıldığı sırada zorla Beyaz Toros’la kaçırıldıktan sonra öldürülen Murat Aslan’ın failleri soruldu.

Açıklamada ilk olarak söz alan Murat Aslan’ın kardeşi Fatma Aslan, abisinin arkadaşlarının yanından zorla kaçırıldığını hatırlatarak, uzun bir süre bu konuda bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

Olaydan 10 yıl sonra JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın basında çıkan itiraflarından birisinin de ağabeyinin öldürülmesiyle ilgili olduğunu belirten Aslan, yapılan testler sonucunda mezarın ağabeyine ait olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Bu süreçten sonra hukuki yollara başvurduklarını söyleyen Aslan, “Davamız 2014 yılında AİHM tarafından reddedildi. Abimin cinayetinin şöyle bir özelliği vardı. Devlet eliyle işlenen ve ispatlanan ilk cinayetti. Buna rağmen davamız reddedildi” dedi.

‘Yargılanmalarını istiyoruz’

Hukuksal mücadelelerinin arkasında olduklarının altını çizen Aslan, “Umarım biz hayatta iken, bize bu acıyı çektirenler adil bir yargı önünde yargılanır. Umarım dünyanın hiçbir yerindeki bir anne evladının acısını yaşamaz. Hiçbir anne kaybettirilen evladını aramak zorunda kalmaz. Biz Cumartesi Anneleri’nin yanındayız. Onların acısı acımızdır. Umarım bir an önce faile meçhul kalmış bu cinayetler açığa çıkar” diye belirtti.

‘Mutlaka yargı önüne çıkarılacaklar’

Diyarbakır Baro Başkanlığı yaparken Aslan’ın dosyasını takip eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Aslan’ın ailesinin onlarca kez kendisi ile görüştüğünü anlattı.

İtiraflardan sonra yapılan araştırmalar sonucunda mezar yerinin bulunduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Annesi bitmeyen yasına artık bir son verdi. Ve artık bir mezar yeri vardı” ifadelerini kullandı.

İnsanlığa karşı olan bu suçların cezasız kalmayacağının altını çizen Tanrıkulu, “Sorumlular yargılanmadı, yargılananlar ise beraat etti. Bir gün mutlaka bütün bu suçluları yargı önüne çıkaracağız, adil bir şekilde hesap soracağız” dedi.

‘Failler korunuyor’

Haftanın basın metnini Cumartesi İnsanlarından Eren Ertin okudu. Kayıpların fail ve sorumlularını yargılamak ve cezalandırmakla yükümlü olan devletin failleri cezasızlık zırhıyla koruduğuna işaret eden Ertin, “Bu yüzden ne kayıplarımıza ne de adalete ulaşmamız mümkün olmuyor” diye belirtti.




Önceki Haber
Biden’ın temsilcileri Kuzeydoğu Suriye’de ne konuştu: Görüşmedeki isim Bedran Çiya Kurd anlattı
Sonraki Haber
Teknolojiyi anlamanın anahtarı geçmişte: 'Geleceğin Tarihleri'