Ana SayfaDünyaKara Ölüm’ün bulunan ilk kurbanı 5 bin yıl önce yaşamış

Kara Ölüm’ün bulunan ilk kurbanı 5 bin yıl önce yaşamış

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, ‘Kara Ölüm’e neden olan hıyarcıklı veba hastalığından yaşamını yitiren ilk kişinin kalıntılarına ulaştı.

Yeni bilimsel araştırmalara göre, Letonya’da 5 bin yıldan uzun bir süre önce ölen bir adama hıyarcıklı veba hastalığının bilinen en eski türünün bulaştığı tespit edildi.

Almanya’nın Kiel Üniversitesi’nden Dr. Ben Krause-Kyora, 5  bin 300 yıllık kalıntılar hakkında “Şu ana kadar bu, sahip olduğumuz en eski veba kurbanı” dedi.

Kurbanın kalıntıları, üç diğer kişinin kalıntıları ile birlikte Letonya’da Salac Nehri’nin kıyısındaki bir Neolitik (Cilalı Taş Devri) mezar alanına gömülü olarak bulundu.

BBC’nin haberine göre araştırmacılar, dört bireyin kemiklerinden ve dişlerinden DNA dizilimi yaptılar ve onları bakteri-virüsler için test ettiler.

Dr Krause-Kyora, “Büyük olasılıkla bir kemirgen tarafından ısırıldı, hastalığın birincil enfeksiyonunu kaptı ve birkaç gün veya hafta sonra septik şoktan öldü” dedi.

Araştırmacılar, antik türün yaklaşık 7 bin yıl önce, tarımın Orta Avrupa’da ortaya çıkmaya başladığı sıralarda başlamış olabileceğini öne sürüyorlar.

‘Kara Ölüm’ vebası

Günümüzde hızlı teşhis edilirse antibiyotiklerle tedavi edilebilen veba, 1300’lerde Avrupa’yı silip süpürdü ve nüfusun yarısını yok etti.

Daha sonraki hastalık dalgaları birkaç yüzyıl boyunca düzenli olarak devam etti ve milyonlarca ölüme yol açtı.




Önceki Haber
Egzoza Karşı Pedal: Diyarbakır’da Bisiklet Buluşmaları
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.