Ana SayfaDünyaAlmanya Afganistan’daki tüm askerlerini çekti

Almanya Afganistan’daki tüm askerlerini çekti

HABER MERKEZİ – Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, asker çekme sürecinin tamamlandığını belirterek, son Alman askerlerinin de Afganistan’da ayrıldığını duyurdu.

Kramp-Karrenbauer, Twitter’dan yaptığı açıklamada, son Alman askerlerinin de Afganistan’dan güvenli bir şekilde ayrıldığını belirterek “20 yıl sonra en yoğun yurt dışı görevimiz tamamlandı” bilgisini verdi.

Bakan Kramp-Karrenbauer, 2001’den beri Afganistan’da görev yapan 150 binden fazla Alman askerine teşekkür ederek “Alman askerleri Afganistan’da Federal Meclis’in verdiği tüm görevleri yerine getirdi. Bu görevden gurur duyabilirsiniz” yorumunu yaptı.

euronews’te yer alan habere göre Alman Ordusu’ndan yapılan açıklamada da dün Orta Avrupa Saati ile 21.24’de Afganistan’da bulunan son Alman askerlerinin ülkeden ayrıldığına işaret edilerek askerlerin Tiflis üzerinden Almanya’ya gittiği belirtildi.

Alman askerleri Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ve ardından hayata geçirilen Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde 2001’den bu yana Afganistan’da bulunuyordu.

Görevleri sırasında toplam 59 Alman askeri hayatını kaybetti.

Son olarak  bin 100 Alman askeri Kararlı Destek Misyonu kapsamında Afganistan’da bulunuyordu.

ABD’nin çekilme süreci sürüyor

ABD yönetimi de NATO misyonu çerçevesinde 20 yıldır güç bulundurduğu Afganistan’dan 1 Mayıs itibarıyla çekilmeye başlayacağını, çekilmenin 11 Eylül 2001 saldırılarının 20. yıl dönümüne kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

Kirby: Havaalanı belirsizliği sürüyor

Öte yandan Kabil Havaalanı’nın güvenliği ile ilgili tartışmalar da sürüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında bu konuya değindi.

Kirby, “Havaalanında güvenliğin ne şekilde sağlanacağı konusunun bazı ayrıntıları üzerinde hala çalışıyoruz. Hepinizin bildiği gibi havaalanında ABD askerleri bulunuyor. Gelecekte durumları ne olacak şu anda bilmiyorum” ifadesini kullandı.

ABD askerlerinin tamamen çekilmesinden sonra Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlanması görevine Türkiye talip olmuştu.

Ancak Taliban yetkilileri,  ABD’yle birlikte Türkiye’nin de askerlerini ülkeden çekmesi için çağrı yapmıştı.




Önceki Haber
Kanada'da rekor sıcak hava dalgasında 70 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.