Ana SayfaÇalışma YaşamıSoma Davası’nda ‘reddi hakim’ talebi reddedildi

Soma Davası’nda ‘reddi hakim’ talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – Soma Katliamı Davası’nda mağdurların avukatları tarafından yapılan ‘reddi hakim’ talebi duruşmanın görülmesine iki gün kala reddedildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin 51 sanık hakkında açılan davada verilen kararların Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından kimi sanıklar yönünden bozulması üzerine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlayan yargılamada avukatların bulunduğu ‘reddi hakim’ talebi üst mahkemece reddedildi.

2018 yılında sonuçlanan yargılamada sanıklardan 37’si hakkında beraat kararları verilirken, 14 sanık “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek”ten cezalandırıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “basit taksir” suçundan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru’ya “bilinçli taksir”den 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı’ya ise 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de Can Gürkan’a verilen hapis cezasını bozdu. Can Gürkan’la birlikte sanıklardan Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “301 kez olası kastla öldürme” ve “162 kez olası kastla yaralama” suçlarından mahkûm edilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, kararı ile birlikte tutuklu tanıkların tümü tahliye edildi.

Duruşmaya iki gün kala

Yargtay’ın bozma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamada avukatlar 24 Mayıs günü görülen ikinci duruşmada ‘reddi hakim’ talebinde bulundu ancak bu talep reddedildi.

Avukatların bir üst mahkeme olan Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdıkları talepleri yine reddedildi. Karar dün gece UYAP sistemine yüklendi.

‘Somut iddia yok’

Mahkeme tarafından verilen ret kararının gerekçesinde şunlar kaydedildi:

Yapılan inceleme sonucunda delillerin incelenmediği, ara kararların gerekçesiz olduğu bozma sonrası yapılan yargılamada usule uyulmadığı şeklindeki iddiaların Yargıtay’ın incelemesiyle değerlendirilebilecek iddialar olduğu, mahkeme heyetinin tarafsızlığının zedelendiğine dair iddiaların bu nedenle yerinde olmadığı, mahkeme başkanının olaya münhasır olarak bu mahkemeye atandığı, üyelerin tecrübesiz olduğu ve mahkeme başkanının kararlarına bağlı oldukları yönündeki iddiaların ise soyut iddiadan ibaret olduğu ve bu hususta herhangi bir delil sunulmadığı, mahkeme hakimlerinin tarafsızlığını yitirdiğini gösterir bir davranışta bulundukları yönünde herhangi bir iddia ve ispatta bulunmadığı anlaşılmakla yerinde olmayan hakimin reddi talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.

İki kez hakim değişti

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 25 Mayıs’ta yapılan Yaz Kararnamesi ile Soma Davası’na bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.

Onun yerine ise Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serkan Erdoğan görevlendirildi.

Soma Davası yerel mahkemede görüldüğü sırada karar aşamasında iken 4 Temmuz 2017 tarihinde yine mahkeme başkanı değiştirilmişti.

Mahkeme başkanı Aytaç Balı, HSK kararnamesi ile İzmir’e gönderilmişti. Yerine Elbistan’daki maden ocağı kararıyla bilinen Salih Pehlivanoğlu getirilmişti.

Davanın 13 Nisan’da görülen son duruşmasında Yargıtay’ın bozma ilamı esas alınarak savcılık tarafından mütalaa verilmişti.

‘Reddi hakim’ talebinin reddedilmesi kararı üzerine 14 Haziran’da görülmeye devam edilecek dava duruşmasında avukatlar ve sanıklardan Can Gürkan’ın esasa ilişkin savunma yapması bekleniyor.

 




Önceki Haber
Pulitzer ödülü ‘Yurttaş gazeteci’ye verildi: Türkiye’de olsa yargılanabilirdi
Sonraki Haber
Biden’ın temsilcileri Kuzeydoğu Suriye’de ne konuştu: Görüşmedeki isim Bedran Çiya Kurd anlattı