Ana SayfaGüncelİran’da her yıl yüzlerce Kürt ve 18 yaş altı çocuk idam ediliyor

İran’da her yıl yüzlerce Kürt ve 18 yaş altı çocuk idam ediliyor

HABER MERKEZİ – İran’da her yıl ortalama bin kişi idam ediliyor. Geçtiğimiz 4 ay içinde en az 20 Kürt vatandaş idam edildi. Haklarında idam kararı verilmiş ve dün tek kişilik hücrelere alınmış 3 Kürt tutuklunun idamlarım ise bugün gerçekleştirildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün paylaştığı habere göre, İran rejimi mahkemeleri tarafından haklarında idam kararı verilen Salmas’lı Hemze Rezayi ile Urmiye’li Sipehr Ebasnijad ve İskender Zari bugün sabaha doğru Urmiye cezaevinde idam edildiler.

Sınır ticareti yapma suçlamasıyla tutuklanan 3 Kürt hakkında İran rejimi mahkemeleri idam kararı vermişti.

İran’da Kürt idamları

İran, Kürt ve sünni vatandaşlara yönelik idam kararları ile sürekli gündeme geliyor.

İran’da her yıl siyasetçi, aktivist ve değişik din mensuplarına ait binlerce kişi idam ediliyor.

Hengaw’ın şu ana kadar paylaştığı verilere göre, geçtiğimiz 4 ay içerisinde İran cezaevlerinden en az 20 Kürt vatandaşı idam cezalarının onanmasıyla idam edildiler.

2016’da ise Birleşmiş Milletler İran Raportörü Ahmed Shaheed, İran’da her yıl ortalama 1000 kişinin idam edildiğini açıklamıştı. Shaheed, idam edilenler arasında 18 yaş altı 73 çocuğun olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Şeriat hukukuna göre reşitlik esas alındı

Af Örgütü uzmanları, sözleşmenin 18 yaşın altındaki gençlere ve çocuklara işkence uygulanmasını, ölüm cezası ve ömür boyu hapis cezası verilmesini yasakladığına dikkat çekiyor. Şeriat hukukunun uygulandığı vakalarda BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dikkate alınmadığına işaret ediliyor. Şeriat hukuku reşitliği, yaşa göre değil cinsel olgunluğa göre tanımlıyor.

İran eleştirileri dikkate almıyor

Batılı insan hakları örgütleri sürekli Tahran yönetiminin idam kararlarını eleştiriyor. Tepkileri dikkate almayan İran, idam kararlarının ülkedeki yasalara göre verildiğini belirtiyor.

İdam dışındaki insanlık dışı uygulamalar

İran’da ceza olarak işkence ve insanlık dışı başka yöntemlerin uygulandığına dair çok sayıda göstergenin bulunduğuna dikkat çekiliyor. Hüküm giyenlerin uzuvlarının kesildiği veya kör edildiği, dile getirilen iddialar arasında.

Ayrıca kırbaç cezasının da sıkça uygulandığı bildiriliyor. Hükümeti eleştiren veya devletin yanlış haber yapmakla suçladığı gazeteciler ve blog yazarları da yüksek cezalara çarptırılıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) açıkladığı rapora göre, İran’daki mevcut yasalar kızlarda 9, erkeklerde ise 15 yaşından büyüklerin idam edilmelerine izin veriyor. 1991 yılında BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan İran, 1994 yılında sözleşmeyi parlamentoda onayladı.




Önceki Haber
Şişli Belediyesi’nden kadın emeğini görünür kılma adına önemli adım
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.