Ana SayfaEkolojiVan’da ikinci sel dalgası: Acil Afet Bölgesi ilan edilsin

Van’da ikinci sel dalgası: Acil Afet Bölgesi ilan edilsin

HABER MERKEZİ – Başkale’de meydana gelen ilk selde onlarca ev yıkıldı, binlerce hayvan öldü, tarım arazileri zarar gördü. Bugün yaşanan ikinci selde, halk yardım beklerken yine destek bulamadı.

Ülkenin Ege ve Akdeniz Bölgeleri orman yangınlarıyla boğuşurken, Doğu bölgesinde ise sel felaketi yaşanıyor.

Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde iki gün etkili olan yağışın ardından sel felaketi meydana geldi.

Onlarca ev yıkıldı, binden fazla havyan öldü, binlerce dönüm tarla da zarar gördü.

Eski yapı olan kerpiç evler yerle bir oldu.

Çiftçilere ait ot bağları sele kapılırken, birçok ahır ise yıkıldı.

Selin etkili olduğu Başkale ilçesinin 13 mahallesinde maddi zarar meydana geldi. Mahallelere ulaşımı sağlayan karayolu çökerken, çok sayıda hayvan ise sele kapılarak öldü.

Kavurgali (Heretun) Gedikbasi (Çûx) ve İkizdegirmen (Sêgir) mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, zararlarının acilen karşılanmasını istedi.

Başkale’ye bağlı Esenyamaç (Xaşkan) ve Mutluşar köylerinde selden dolayı ağır hasar meydana geldi.

Sel felaketinde birçok ev zarar gördü, tarım arazileri sular altında kaldı, yüzlerce hayvan telef oldu. Köylerde park halinde bekleyen araçlar da sular altında kaldı.

Kürtçe ağıtlar yükseldi

Çocuğunu selden kurtarmaya çalışan bir anne Selime Yurtseven, yaşadıkları felaketi Kürtçe ağıtla dile getirdi:

Evim, ahırım selde yıkıldı. Hiçbir şeyim kalmadı. Hiç kimsem yok ve gidecek yerim yok. Eşim cezaevinde. 8 çocuğum var. Şu an kendimizi idare edebileceğimiz hiçbir imkanımız kalmadı. İnsanlardan yardım istiyorum. İki çocuğum ve ben hasta halimizle bekliyoruz.

‘Biraz’ ağır!

Kayyum vali Mehmet Emin Bilmez ile sel bölgesine giden AKP Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar “2 saatten fazladır yoldayız. Şimdi manzarayı gördük. Biraz ağır bir manzara” ifadesiyle olaya kayıtsız kaldı.

İkinci sel

Van’ın Başkale ilçesinin Xaşkan Mahallesi’nde, etkili sağanak yağış sonucu ikinci sel meydana geldi.

Mahalle halkı, selden korunmak için yüksek noktalara çıktı.

Elektriklerin kesildiği mahallede, halkın bekleyişi sürüyor.

HDP bölgeyi ziyaret etti

Öte HDP Van İl Örgütü, Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’nde sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selden dolayı evi ve ahırları yıkılan yurttaşları ziyaret etti.

Selin yaşandığını bölgeyi ziyaret eden HDP’li vekiller Sezai Temelli, Muazzez Orhan Işık, HDP ile DBP il eşbaşkanları ve partiler, selden etkilenen yurttaşlarla görüştü.

HDP,  bölgenin acil afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Sel bölgesinde konuşan Sezai Temelli, Yüksekova-Van karayolu yapıldığında oluşan suyu taşıyamayacak kanalların yapımıyla bölgede selin kaçınılmaz olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Bu nasıl bir mühendisliktir. Bu nasıl bir akıldır. Bu bütün mühendislik fakültesinde nasıl yol yapılmaz diye okutulması gereken bir vakadır. İşte AKP zihniyeti budur. Bu felaketin sorumlusu budur. Dünyanın her yerinde doğal afet yaşanıyor. Nerede böyle yıkıcı sonuç çıkıyor? Biz görmüyoruz. Orman yangınlarında olduğu gibi, sel felaketinde de bu iktidarın beceriksizliği ama bir yandan da talan ve rant zihniyeti bir kez daha deşifre olmuştur. Biran önce bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Biran önce geç kalınmaksızın bu bölgede yaşayan insanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Bu konuda bir dakika bile geç kalmak ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Halkımıza bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha böyle felaket göstermesin diliyorum.

 

 

 

 




Önceki Haber
Çökertme'yi alevler sardı: Milas Belediye Başkanı isyan etti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.