Ana SayfaDünyaTaliban kentlere ilerliyor: Şibirgan ve Kunduz’da kontrolü ele geçirdi

Taliban kentlere ilerliyor: Şibirgan ve Kunduz’da kontrolü ele geçirdi

HABER MERKEZİ – Afganistan’da ilerleyişin hızlandıran Taliban, Nimroz Vilayeti’nin yönetim merkezi Zaranc’dan sonra önce Cüzcan vilayetinin yönetim merkezi Şibirgan kentinde de kontrolü ele geçirdi, bu sabah da Kunduz’un Taliban’ın kontrolüne geçtiği bildirildi.

ABD ve NATO’nun çekilme kararından sonra kentlere yönelen Taliban, önceki gün İran sınırındaki Nimroz vilayetinin merkezi Zaranc’ı ele geçirdikten sonra dün de kuzeydeki Türkmenistan sınırındaki Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan’da kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Dostum Kabil’de görüşmedeydi

Cüzcan, Özbek asıllı eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşid Dostum’un kontrolünde yer alıyordu.

Dostum’un dün Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşme yaptığı sıralarda Taliban, Şibirgan’ın ve Dostum’un konutunun Taliban’ın kontrolüne geçtiğine dair görüntüler yayınladı.

Fransız haber ajansı AFP Şibirgan’ın tamamen düştüğü yönünde haberler geçerken, ABD merkezli AP Ajansı’na bilgi veren Kabil yönetimi Taliban savaşçılarının kente girdiğini, ancak kentin tamamen düşmediğini söyledi.

Şibirgan kentinde, çoğunluğu Özbeklerden oluşan 500 binden fazla kişi yaşıyor.

Şibirgan’ın dün Taliban’ın kontrolüne geçmesinin ardından bu sabah da Kunduz vilayetinin Tabilan tarafından ele geçirildiği haberi geldi.

Talibanlar kentteki tüm kilit binaların kontrolünü ele geçirdi. 2015 yılından bu yana Kunduz kenti dördüncü kez Talibanların eline geçmiş oldu.

Kunduz, başkent Kabil’in 300 kilometre kuzeyinde, Tacikistan sınırının 50 kilometre güneyinde bulunuyor.

Talibanlar ülkenin kuzeybatısındaki Sar-i Pol kentine de girdi. Sokak çatışmalarının devam ettiği bildiriliyor.

Zayıf bir direniş gösteren Afgan güçleri başkent Kabil dışında eyalet başkentleri elinde bulunduruyor. Bunlardan üçü de Talibanların eline geçti. İlçeler ve kırsal alan Talibanların kontrolünde bulunuyor.

ABD’den Kabil yönetimine B-52 desteği  

Taliban’ın hızlı ilerleyişi karşısında ABD yönetiminin B-52 bombardıman ve AC-130 destek uçaklarını bölgeye yolladığı bildirildi. The Times gazetesine göre, Katar’daki ve Umman Denizi’ndeki USS Ronald Reagan uçak gemisinden kalkan uçaklar Afganistan’ın Kandahar ve Leşkergah şehirleri civarındaki Taliban güçlerini hedef aldı.

ABD ve İngiltere’den vatandaşlarına çağrı

Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi durdurulamazken, ABD ve İngiltere vatandaşlarına acil olarak Afganistan’ı terk etmelerini istedi.

Yapılan uyarılarda bu kişilerden tarifeli uçak opsiyonlarını kullanmaları çağrısı yapılıyor.

 

 

 

 




Önceki Haber
Van'da askeri aracın geçişi sırasında patlama: 6 asker yaralandı
Sonraki Haber
Şile sahillerinde denize girmek gün boyu yasaklandı