Ana SayfaDünyaTaliban’dan ilk basın toplantısı: 20 yıl öncekinden çok farklıyız

Taliban’dan ilk basın toplantısı: 20 yıl öncekinden çok farklıyız

HABER MERKEZİ – Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban düzenlediği ilk basın toplantısında, 20 yıl önceki halleri ile şimdiki halleri arasında büyük bir fark olduğunu savundu. Toplantıda nasıl bir yönetim anlayışı benimseneceği de konuşuldu.

Afganistan’da ABD güçlerinin çekilmeye başlamasıyla birlikte 10 gün içinde yönetimi tümüyle ele geçiren Taliban, ilk basın toplantısını düzenledi. Kabil’de eski hükümetin kullandığı medya merkezindeki basın toplantısına Kuran tilavetiyle başlandı.

Burada konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “İslam Emirliği kimseye kin beslemiyor. Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz” dedi.

Taliban sözcüsü, “Afganistan’ın artık bir savaş alanı olmamasını sağlamak istiyoruz. Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar son bulmalı” ifadelerini kullandı. Mücahid, “ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek” dedi.

‘Sorun istemiyoruz’

Mücahid, “Komşularımızı ve bölge ülkelerini temin etmek istiyorum, topraklarımızın kimseye ve dünyada hiçbir ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Uluslararası toplumun da Taliban’a karşı bu çerçevede yaklaşması gerektiğini savunan Mücahid, “Uluslararası toplumla bir sorunumuzun olmasını istemiyoruz. Dini ilkelerimize, kurallarımıza ve düzenlemelerimize göre davranma hakkına sahibiz. Bu, Afganların hakkı” diye konuştu.

Askerlere af

“Bize karşı 20 yıl boyunca savaşan binlerce asker affedildi” diyen Mücahid, “Taliban’dan kimse zarar vermeyecek. Kapınızı çalmayacak. Sizi sorguya çekmeyecek” açıklamasını yaptı.

Mücahid, 20 yıllık işgal sürecinde Batılı güçlerle çalışan kişilerin de hepsinin affedildiğini belirterek “Onlardan intikam alınmayacak” diye konuştu.

Kadın hakları

Mücahid, kadın hakları konusunda ise “İslam Emirliği kadınların haklarına şeriat çerçevesinde bağlıdır. Bizin kadınlarımız Müslümandır. Onlar da şeriat çerçevesinde yaşamaktan mutlu olacaklardır” dedi.

Mücahid, “Kadınlarımızın hakları var ve bu haklardan faydalanabilecekler. Eğitim, sağlık ve diğer alanlara katılmaya hakları var” ifadelerini kullandı.

Taliban sözcüsü, basın toplantısının soru cevap kısmında gelen bir soruya yanıtında ise “Kadınların bizim çerçevemiz dahilinde çalışmasına ve okula gitmesine izin vereceğiz. Kadınlar, bizim çerçevemiz dahilinde, çok faal olacaklar” dedi.

‘Taliban evrim geçirdi’

Zabinullah Mücahid “20 yıl önce de, şimdi de ülkemiz Müslüman bir ulus. Ama deneyim, olgunluk ve vizoyna gelince, şimdiki halimizle 20 yıl öncesi arasında büyük bir fark var” derken, “Atacağımız adımlar arasında bir fark var. Bir evrim süreci oldu” diye konuştu.




Önceki Haber
Bakan Elvan ödenmeyen 750 milyon dolar sorusuna yanıt verdi: Müşteri sırrı
Sonraki Haber
Covid-19'da bugün: 183 can kaybı, 21 bin 692 vaka