Ana SayfaGüncelÇirkin Kral 37 yıl önce hayatını kaybetti

Çirkin Kral 37 yıl önce hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Hayatı mücadele ve sürgünlerle geçen Yılmaz Güney, 37 yıl önce bugün hayatını kaybetti.

Bugün, sinema yönetmenliği ve oyunculuğuyla tanınan Yılmaz Güney’in 37’nci ölüm yıldönümü.

Gerçek adı Yılmaz Pütün olan Güney, 1 Nisan 1937 yılında, köylü bi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Babası Siverek’in Desman köyünden olan Güney’in annesi ise Muş’un Varto ilçesindendir.

Adana sokaklarında büyüyen Güney, birçok filmin yönetmenliğini yaptığı gibi, aynı zamanda oyunculukta yaptı.

Adana’dan İstanbul’a üniversite okumak için giden Güney, burada Atıf Yılmaz ile kesişir ve hayatı değişir.

Bu süreçte bir yandan da hikâyeler yazmıştır. Daha sonra Atıf Yılmaz’ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başlamıştır.

Güney’in yazdığı öyküler, komünizm propagandası gerekçesiyle yargılanmasına neden oldu. Güney, yazılarından dolayı 1,5 yıl cezaevinde tutuldu.

Cezaevinden çıktıktan sonra, bir süre macera filmleri çekti ve bu filmlerinde özellikle hor görülen ve ezilenlerin otoriteye başkaldırısını perdeye taşıdı.

Güney, dönemin parlak Yeşilçam jönlerinden farklı bir tipi olduğu için ‘Çirkin Kral’ lakabını aldı.

Hapishane yılları ve sürgün

Güney, 1971 yılında ise Türkiye Halk Kurtuluş Cephesi (THKPC) Lideri Mahir Çayan’ı ve arkadaşlarını evinde sakladığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası aldı. Güney, cezaevinde kaldığı dönemlerde sürgün edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra en çok bilinen filmleri arasında yer alan “Arkadaş”ı çekti.

Aynı yıl Adana’nın bir ilçesi olan Yumurtalık’ta “Endişe” adlı filmi çekerken, ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu öldürmekten yapılan yargılamalar sonucu 13 Temmuz 1976’da 19 yıl hapis cezası aldı. Beş yıl aradan sonra izinli olarak çıktığı cezaevinden firar etti.

Bir günlük izin için cezaevinden çıkan Güney, Antalya’nın Kaş ilçesinden Yunanistan’a bağlı Meis Adası’na, oradan da İsviçre’ye geçti. Güney, Avrupa’da olduğu zaman zarfında da çalışmalarını ara vermeden sürdürmeye devam etti.

Eserleriyle yurt içinde ve yurt dışında ses getiren Güney, toplam 114 filmde oyuncu, 26’sında yönetmen, 15’inde yapımcı, 64’ünde ise senarist olarak yer aldı. Hayatının 12 yılını cezaevinde geçiren Güney, 9 Eylül 1984’te sürgün yıllarını yaşadığı Paris’te, yakalandığı mide kanseri sebebiyle yaşamını yitirdi.




Önceki Haber
İstanbul'da sahillere 'tsunami' tabelaları asıldı
Sonraki Haber
Sağlık Bakanı Koca: Aşı sayısında yüz milyona ulaştık