Altılı Masa’nın ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yargıdan ekonomiye, yolsuzlukla mücadeleden göç politikalarına kadar geniş bir alanda 2000’in üzerinde vaat yer aldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in oluşturduğu Altılı Masa (Millet İttifakı), ‘Yarının Türkiye’si İçin Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni paylaşmak için bugün ATO Congresium’da bir araya geldi.
Siyasi parti kurmayları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve basının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açıklanan ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde, şu başlıklar altında 2000’in üzerinde vaat yer aldı:
- Hukuk, adalet ve yargı
- Kamu yönetimi
- Yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim
- Ekonomi, finans ve istihdam
- Bilim, Ar-ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm
- Sektörel politikalar
- Eğitim ve öğretim
- Sosyal politikalar
- Dış politika, savunma, güvenlik ve göç politikaları
‘Özgürlükçü ve güçlendirilmiş parlamenter sistem’
Hukuk, adalet, yargı başlığı altında konuşma yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, cumhurbaşkanlığı sisteminin beka sorunu haline geldiğini söyleyerek, kuvvetler ayrılığını tesis eden özgürlükçü, adil ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin gerekliliğine değindi. Öztrak’ın mutabakat metninden sunduğu bazı maddeler şu şekilde:
- Yasama reformuyla meclis faaliyetlerinde çoğulculuğu sağlayacak iç tüzük hazırlanacak
- Cumhurbaşkanı yedi yıl süreyle bir dönem seçilebilecek, seçildikten sonra partisi ile ilişiği kesilecek ve görev sonrasında aktif siyasete dönememesine ilişkin düzenleme yapılacak.
- OHAL işlemleri yargı denetimine bağlı olacak.
- Çoklu baro sistemine son verilecek.
- Basın özgürlüğü güçlendirilecek, TRT ve Anadolu Ajansı bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandırılacak.
- Seçim barajı %3’e düşürülecek.
- Türkiye Varlık Fonu kapatılacak.
- TÜİK istatistiklerinin akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından güvenilirlik kontrolüne tabi tutulması zorunlu hale getirilecek.
- En son yapılan milletvekili genel seçiminde en az %1 oy alan siyasi partiler hazine yardımından faydalanabilecek.
“Sermayeyi tabana yayıp, yeşil ekonomiyi güçlendireceğiz”
Öztrak’ın ardından konuşma sırası, kamuda israf, enflasyon rakamları, işsizlik konularına dair sunum yapmak üzere Deva Partisi’nde Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanlığı görevi yürüten İbrahim Çanakçı’da idi.
Metnin hukuktan çevreye, temel özgürlüklerden, yeşil dönüşüme, yoksullukla mücadeleye kadar birçok reform içerdiğini ifade eden Çanakçı şunları paylaştı:
Hedeflerimiz kapsamında enflasyonu iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye indireceğiz, hayat pahalılığını sonlandıracağız. Beş yılın sonunda aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız. Merkez bankasının kurumsal kapasitesini güçlendirmek önceliğimiz olacak. Banka üst yönetiminin kendi kanunu dışında görev almasını engelleyeceğiz. 128 milyar dolar olarak bilinen hukuksuzlukların takipçisi olacağız. Cumhurbaşkanlığına bağlı deneyimli, denetim uzmanlarından oluşan hasar tespit komisyonu oluşturacağız. İtibar adı altındaki tüm gereksiz harcamaları sonlandıracağız. Cumhurbaşkanlığını Çankaya köşküne taşıyacağız. Saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. Cumhurbaşkanlığı uçaklarını satıp yerine orman yangını söndürme uçakları alacağız. Sermayeyi tabana yaymak ve yeşil ekonomiyi güçlü şekilde desteklemek ve halka açık olmasını teşvik edeceğiz.
Çanakçı ayrıca, kaynakların ‘Kanal İstanbul’ gibi rant projeleri için değil Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındakiler başta olmak üzere tarımsal sulama projelerinde kullanılacağını ifade etti.
4+4+4 sistemi kaldırılacak
Eğitim ve bilim alanına dair sunumu Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp yaptı. YÖK’ün kaldırılacağını, akademisyenlerin ifade özgürlüğünün sağlanacağını, köy okullarında taşımalı eğitime son verileceğini belirten Şahinalp, “Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz. Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız. Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracak, ataması yapılmayan öğretmen havuzunu eriteceğiz. LGS’yi süreç içinde kaldıracağız, üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkânı sunacağız” ifadelerini kullandı.
Kalıcı yaz saati uygulaması sona erdirilecek
‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ toplantısında “Sektörel Politikalar” başlığını Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin paylaştı.
Ticaret Bakanlığı’nın, Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandırılacağını söyleyen Bilgin, şunları söyledi:
Yeşil enerji dönüşümünü dikkate alarak, yenilenebilir enerjiye sağlanacak teşvikleri düzenleyeceğiz. Rüzgar enerjisinde tüm alternatifleri değerlendirecek, AR-GE ve yatırım faaliyetlerini destekleyeceğiz. Yüksek fiyatlı mevcut doğal gaz anlaşmalarını yeniden müzakere edeceğiz. Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin mevcut durumunu ve sözleşme detaylarını, anlaşma dışında verilmiş olan hakları ve üstlenilen yükümlülükleri, gözden geçireceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu maden kaynaklarının aranmasına hız verecek, sektörün milli gelirdeki payını artıracağız. Kalıcı yaz saati uygulamasına son vereceğiz.
Sektörel politikalar başlığında yer alan vaatlerden bazıları tarımsal üretimle ilgiliydi:
- Tarım ve Orman Bakanlığı ‘Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı’ olarak yeniden yapılandırılacak.
- Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulanacak, sulama ve elektrik faturaları hasattan sonra tahsil edilecek.
- 1., 2., 3. sınıf tarım topraklarının tamamı, 4. sınıf tarım topraklarının bir kısmı, ‘Ulusal Gıda Güvenliği Stratejik Kaynağı’ olarak kayıt altına alacak ve tarım dışı amaçlarla kullanılmasının önüne geçilecek.
- Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlere sosyal güvenlik prim desteği sağlanacak.
Anadilinde kültürel ve sanatsal üretimin önündeki engeller kaldırılacak
Mutabakat metninde, ‘Kültür’ başlığı altında yapılması planlanan çalışmalardan bazıları şöyle sıralandı:
- İlgili kanun ve yönetmeliklerde anadilinde kültürel ve sanatsal üretimin önünde engel oluşturan maddeler muğlak ifadelerden arındırılacak ve istismara açık olmayacak biçimde düzenlenecek.
- Bütçeden kültür ve sanata ayrılan kaynak artırılacak.
- Bağımsız çalışan sanatçıların sosyal güvenlik ve emeklilik haklarıyla ilgili sorunlar giderilecek
- Kültür ve sanat alanında kamu tarafından sağlanan destekler fırsat eşitliğini gözeten, objektif kriterlere dayalı, tarafsız kurullarca değerlendirilen bir çerçevede ve şeffaf bir biçimde verilecek.
- Türkiye festival yasaklarıyla değil festival teşvikleriyle gündeme gelen bir ülke hüviyetine kavuşturulacak.
‘İktidarımızda çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak’
Sosyal politikalar başlığında yer alan vaatleri paylaşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, “Geliri belirli düzeyin altındaki ailelere, aile bazında, hak temelli, arz odaklı ve kurumsallaşmış bir yapıda ‘Gelir Desteği’ sağlayacağız” dedikten sonra çocuklar, gençler, kadınlar ve yaşlılara yönelik adımları sıraladı:
- Çocukların sağlık ve eğitimi için verilen nakit yardımları bakım, beslenme, giyinme ve ulaşım masraflarını da dikkate alınarak yükseltilecek.
- Yoksul ailelerde yenidoğan bebeklere bir yıl boyunca başta; süt ve bebek maması olmak üzere gıda desteği verilecek.
- Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyon değil, büyümeden kaynaklı refah payı da hesaba katılacak.
- Gençlere pasaport ücretsiz verilecek, yurtdışına çıkışta harç alınmayacak.
- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamu ve özel sektörde çalışan kadınlar idari izinli sayılacak.
- GATA ve diğer askeri hastaneler ile şehir hastaneleri gerekçesiyle kapatılan devlet hastaneleri yeniden açılacak.
Tüm uluslararası sözleşmelere geri dönüleceğini ifade ederek Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığının kurulacağını söyleyen Özlale, “Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.
Uyuşturucu sorunu konusundaki vaatlere de değinen Özlale, uyuşturucu cezalarının iki katına çıkarılacağını belirterek, “İktidarımızda çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak” diye sözlerini tamamladı.
‘Ülkemizin tampon bölge olmasına izin vermeyeceğiz’
Dış politika ve göç alanında atılacak adımlara dair Millet İttifakı’nın vaatlerini Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir aktardı.
Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde ilgili ülkelerle diyalog içerisinde çalışılacağını, İsrail-Filistin arasındaki sorunlara çözüm bulunması için ilgili taraflarla görüşeceklerini ifade eden Tekir, “Geri gönderme merkezlerinin sayılarını ve kapasitelerini artıracağız. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin güvenli ve iç hukukumuz ile uluslararası hukuka uygun biçimde mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri dönmelerini sağlayacağız. Düzensiz göçün kaynağı olan ülkelerle geri kabul anlaşmaları yapacağız” ifadelerini kullandı.