Ana SayfaGüncelIŞİD’in yerinden ettiği Ezidiler ‘kayyumla’ yeniden göçe zorlanıyor

IŞİD’in yerinden ettiği Ezidiler ‘kayyumla’ yeniden göçe zorlanıyor

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması sonrasında kayyumun kentteki Fidanlık Ezidi Kampı’na başkan olarak atandığı iddiasını ve kampın AFAD’a bağlanacağı yönündeki bilgileri Meclis’in gündemine taşıdı. Uca, Başbakan Binali Yıldırım’a, “Kamp AFAD’a bağlandıktan sonra İŞİD’in hedefinde olan bir inanç topluluğunun kaldığı bu kampın güvenliğinden hangi kurum ya da kuruluş sorumlu olacak?” diye sordu.

2014 yılında IŞİD’in soykırımına maruz kalan ve katliamdan kurtulmayı başaran binlerce Ezidi, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış; buraya gelen Ezidiler Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Urfa’daki kamplara yerleştirilmişlerdi.

Bu kamplardan biri olan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi’ne bağlı Fidanlık Kampı’na ilk etapta 7 bine yakın kişi gelmişti. İki buçuk yıl boyunca, devletin hiçbir desteği alınmadan, kampın bütün masrafları Güneydoğu Belediyeler Birliği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Yenişehir Belediyesi tarafından karşılanmıştı.

Şengal merkezinin 13 Kasım 2015 tarihinde IŞİD’den kurtarılması sonucu Ezidilerin büyük çoğunluğu Şengal’e dönerken Fidanlık Kampı’nda 1029 kişi kaldı.

Kayyumdan sonra

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eş başkanlarının tutuklanması ve belediyeye kayyum atanması sonrasında ise kamp kapatılmakla yüz yüze. IŞİD saldırıları ile zaten yerlerinden olan Ezidiler şimdi yeniden yerlerinden edilmekle karşı karşıya.

Öyle ki 9 Aralık 2016 tarihinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Ankara’dan Diyarbakır’a gelerek Ezidilerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampı’nı ziyaret etmiş, kampın kapatılacağı ve kampta kalan Ezidilerin AFAD’ın farklı kamplarına dağıtılacağını bildirmişti.

Birkaç gün sonra yine Diyarbakır AFAD il başkanı ailelerle bir toplantı alarak kampın AFAD’a bağlandığını bu nedenle burada kalmalarının mümkün olmadığını, AFAD’a bağlı kamplardan birine geçmeleri gerektiğini söylemişti. Ailelerden Midyat, Nusaybin, Maraş Antep ve Malatya kamplarından birini seçmeleri istenmişti.

Ancak aileler bunu reddederek söz konusu kampta kalmak istediklerini belirtmişlerdi.

Kamp ise AFAD’a bağlanarak Diyarbakır Yenişehir Belediyesine kayyum olarak atanan Diyarbakır Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel’in başkanlığında beş kişilik geçici bir kamp koordinasyonu kurulmuştu.

Uca: Kamp neden AFAD’a bağlanmak isteniyor?

Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a bir soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca, son duruma ilişkin şunları akardı:

Kayyum, iki buçuk yıldır maddi manevi, psikolojik, fiziki destek gibi alanlarda her türlü sorumluluğu üstlenen Yenişehir Belediyesi meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve siyasi kimliği olanları kampa girişleri kayyumun talimatı ile yasaklamıştır. Benzer şekilde, bir yıldır kampta kalan çocuk ve kadınlara psikososyal hizmet desteği veren ve gıda yardımı yapan Hayata Destek İnsani Yardım Derneği’nin kampta devam eden çalışması durdurulmuştur. Kampa atanan kayyumun kamptaki ilk faaliyeti iki buçuk yıldır kampa sahip çıkanların Ezidilerin Diyarbakır halkından koparılması olmuştur.

Bu bilgiler doğrultusunda Başbakan Yıldırım’a bir önerge sunan Uca; kampın ne zaman ve neden kapatılacağı, neden AFAD’a bağlanmak istendiği gibi sorulara yanıt istedi.

Uca’nın Yıldırım’a yönelttiği sorulardan bazıları şu şekilde:

* Ezidilerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampı’nın ne zaman kapatılması planlanmaktadır?

* Kampın AFAD’a bağlanmasının gerekçesi nedir?

* Kampta kalan Ezidiler AFAD’a bağlı hangi kamplara gönderilmesi planlanmaktadır? Midyat, Nusaybin, Kahramanmaraş, Gaziantep ya da Malatya kamplarına gönderileceği iddiaları doğru mudur?

* Ezidiler için yeni bir kamp mı inşa edilecek yoksa Ezidiler Suriyeli sığınmacılar ile aynı kampta mı kalacaktır?

* Ezidilerin kalacağı AFAD kamplarında Ezidilik inancının korunması ve devam etmesi için Başbakanlığın aldığı özel tedbirler var mıdır? Aldığınız tedbirler varsa bunlar nelerdir?

* Diyarbakır Fidanlık Kampı AFAD’a bağlandıktan sonra İŞİD’in hedefinde olan bir inanç topluluğunun kaldığı bu kampın güvenliğinden hangi kurum ya da kuruluş sorumlu olacaktır?

* Diyarbakır Yenişehir Belediyesine atanan kayyumun Ezidilerin kaldığı kampa başkan olarak atandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır? Kampta başkan olarak atanan kayyumun görev alanı nedir?

* İki buçuk yıldır Fidanlık Kampı’na maddi ve manevi destek sunan, Ezidi halkı ile dayanışma içerisinde olan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi meclis üyelerinin ve Diyarbakır halkının kayyumun atanmasıyla kampa girişlerinin yasaklandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu kararın yasal gerekçesi nedir?

* Bir yıldır kampta psikososyal hizmet desteği veren ve gıda yardımı yapan Hayata Destek İnsani Yardım Derneği’nin yürüttüğü çalışmanın durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise söz konusu uygulamanın gerekçesi nedir?

* IŞİD’in uyguladığı soykırımdan kaçıp ülkemize gelen ve iki buçuk yıldır Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır halkı ve ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının psikolojik desteği ile hayatta kalan Ezidi toplumunun halkla olan ilişkilerinin kesilerek, halktan koparılarak cezaevi koşullarına benzer koşullara tabi kılınmasının amacı nedir?


Fidanlık Ezidi Kampı fotoğrafları Evrensel’den alınmıştır.