Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 49. gün, tutukluların sağlık durumu kritik aşamada

AÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 49. gün, tutukluların sağlık durumu kritik aşamada

HABER MERKEZİ – 7 cezaevinde süresiz dönüşümsüz, diğer cezaevlerinde ise dönüşümlü olarak devam eden açlık grevinde tutukluların sağlık durumları her geçen gün kötüye gidiyor. Açlık grevi eyleminin 49’uncu gününe girdiği Şakran Cezaevi’nde dün yapılan açık görüş sırasında 9 tutuklunun ailelerinin yanında darp edildiği belirtildi.

7 cezaevinde 76 tutuklunun süresiz dönüşümsüz devam ettirdiği açlık grevi eylemi sürüyor.

Açlık grevi eylemleri Şakran’da 49, Sincan’da 40, Menemen’de 28, Van Cezaevi’nde 26, Hatay F Tipi 3, Bolu F Tipi 8, Tekirdağ T-1 27’inci gününde.

Açlık grevi eylemi diğer cezaevlerinde ise süreli dönüşümlü olarak devam ediyor.

İnsan hakları ve hukuk örgütleri tarafından açıklanan raporlara göre süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki 76 tutuklunun sağlık durumları gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu ise dün, açlık grevinin sürdüğü Tarsus Cezaevi’nde Adalet Bakanlığı talimatıyla açlık grevindekilere B 12 vitaminin verilmesinin yasaklandığını açıklamıştı.

  AÇLIK GREVLERİ | 'Adalet Bakanlığı grevdeki tutuklulara B12 vitaminini yasakladı'

Şakran’da açık görüş sırasında darp

Ayrıca İzmir Şakran Cezaevi T4 bölümündeki 9 tutuklunun dün açık görüş sırasında ailelerinin yanında darp edildiği belirtildi.

Saldırı sonrasında tutukluların sağlık durumlarına ilişkin bir haber alınamadı.

Açık görüş sırasında saldırıya tanık olan tutuklu yakınlarından biri yaşananları şöyle anlattı:

Biz de o anda şoka girdik. Bizler de slogan atıp müdahaleye etmeye başlayınca jandarma geldi ve bize saldırıp, itip, çekerek dışarıya çıkardı. Alkış ve zılgıtlarla saldırıya tepki gösterdik. Çocuk, yaşlı demeden bize saldırdılar. Annem ve eşimi merdivenlerden sürüklediler. Birçoğumuz yaralandık ama yaramızı unuttuk. Bir süre cezaevi önünde bekledik. Sesimizi duyurmaya çalıştık. Yakınlarımızdan haber alamıyoruz. Durumları nasıl, ölüler mi kaldılar mı bilmiyoruz.

Açlık grevindeki tutukluların talepleri şöyle:

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi,

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi,

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.