Ana SayfaDünyaABD Dışişleri Bakanı: Müslüman Kardeşler Türkiye’de hükümetin bir parçası

ABD Dışişleri Bakanı: Müslüman Kardeşler Türkiye’de hükümetin bir parçası

HABER MERKEZİ – Körfez krizinde Arap ülkelerinin Müslüman Kardeşler’i tümden “terör örgütü” ilan etmesini değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye ve Bahreyn’i örnek gösterdi ve “Müslüman Kardeşler hükümetlerin birer parçası haline geldiler” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda Körfez krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tillerson, “Müslüman Kardeşler’in bazı unsurları hükümetlerin birer parçası haline geldiler” dedi ve örnek olarak “Türkiye ve Bahreyn parlamentolarının üyelerini” gösterdi.

Al Jazeera’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı, Katar’la diplomatik ilişkileri kesen Körfez ülkeleri ve Mısır’ın Müslüman Kardeşler’i tümden “terör örgütü” ilan etmesinin “Bölgesel istikrar ve güvenlik açısından komplikasyonlara neden olabileceğini” söyledi.

Tillerson, konuşmasına şöyle devam etti:

5 milyona yakın üyesi olduğu tahmin edilen Müslüman Kardeşler örgütünde şiddet ve terörizme bulaşan unsurları diğerlerinden ayrıştırıyoruz. Örgütü bütünüyle terörist olarak saymanın bizim bu hükümetlerle olan ilişkilerimizi karmaşık hale getirebileceğini takdir edersiniz.

‘Rabia işareti’ tartışması

Bu yılın Şubat ayında Suudi Arabistan’ın El Arabiya kanalına konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslüman Kardeşler’e ilişkin, “Ben o konuyla ilgili olarak da söylüyorum; ben İhvan-ı Müslimin’i bir terör örgütü olarak görmüyorum. Çünkü İhvan-ı Müslimin silahlı bir örgüt değildir. İhvan-ı Müslimin bir düşünce örgütüdür” demişti.

Ayrıca Erdoğan, katıldığı mitinglerde İhvan’ın simgesi olan ‘Rabia işareti’ni sıklıkla kullanmaktan çekinmiyordu.

Körfez’deki krizin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ”Katar İhvan’a desteğini kesmeli. Bu konuda İhvan’ı destekleyecek siyasetten Adalet ve Kalkınma Partisi uzak durmalı. Aynı şekilde Rabia simgesinden de vazgeçmeli. Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar arasında taraf olmamalıdır” demişti.

Bunun ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun İhvan’ı simgelediği gerekçesiyle hükümete yaptığı ‘Rabia işareti’ uyarısı için “Bu işaretimi çok kıskanmış” demiş ve ‘Rabia işareti’nin “tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devleti” simgelediğini söylemişti.

Previous post
'Feministlerin yolunu açtı': Şirin Tekeli son yolculuğuna uğurlandı
Next post
ABD’deki saldırıda Erdoğan'ın 12 koruması hakkında tutuklama kararı