Ana SayfaDünyaErdoğan “İdlib’e harekat an meselesi” dedi, Rusya’dan uyarı geldi

Erdoğan “İdlib’e harekat an meselesi” dedi, Rusya’dan uyarı geldi

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib konusunda son ikazları yaptıklarını belirterek “Bir gece ansızın gelebiliriz… Harekat an meselesidir” tehdidinde bulundu. Erdoğan’ın sözlerine Kremlin’den gelen yanıt, “Suriye ordusuna karşı bir harekattan söz ediliyorsa, bu en kötü senaryo olur” uyarısını içeriyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Moskova’da Türkiye ve Rusya heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelerden sonuç çıkmadığını açıkladı.

“Gerek ülkemizde gerek Rusya’da şu ana kadar maalesef arzu ettiğimiz neticeye ulaşamadık” diyen Erdoğan, İdlib’e askeri harekat düzenleyebileceklerine ilişkin mesaj verdi.

Erdoğan, “Artık son ikazlarımızı yapıyoruz. Türkiye İdlib konusunda her türlü hazırlığını yapmıştır. Bir gece ansızın gelebiliriz. İdlib harekatı bir an meselesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne pahasına olursa olsun İdlib’i hem Türkiye hem de bölge halkı açısından güvenli bir yer haline dönüştürmekte kararlıyız” diye ekledi.

AKP grup toplantısı sonrasında gazeteciler tarafından ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Erdoğan ile İdlib konusunda birlikte çalışıyoruz” açıklaması hatırlatılan Erdoğan, “Her an her türlü dayanışmamız olabilir. Bir gece ansızın gelebiliriz. Geldiğimizde adıyla, sanıyla geliriz” diye konuştu.

Şam ay sonuna kadar süre vermişti

Suriye hükümet güçlerinin son haftalarda muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib ve çevresine düzenlediği operasyonlar ve neticesinde elde ettiği toprak kazanımları, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğini zedeliyor.

Esad’a karşı savaşanları destekleyen Türkiye iki hafta içinde 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından Şam yönetimine geri çekilmesi için ültimatom vermişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye hükümet güçlerinin Şubat ayı sonuna kadar gözlem noktalarının gerisine çekilmemesi halinde “gereğini yaparız” demişti.

Akar ve Lavrov’dan çelişkili açıklamalar

Ancak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erdoğan’ın bu açıklamaları öncesinde Rusya ile görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak, “Herhangi bir şekilde gözlem noktalarımızdan çekilmemiz söz konusu değil” dedi.

Akar, ateşkesin sağlanabilmesi için süratle tarafların Soçi Mutabakatı’ndaki taahhütlerine uymasını beklediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan ise Erdoğan’ın sözlerini doğrular nitelikte bir açıklama geldi.

Türkiye ile gerçekleştirilen İdlib konulu toplantıda bir anlaşmaya varılmadığını söyleyen Lavrov, söz konusu görüşmeyle ilgili “Yeni taleplerde bulunmadık. Liderlerimiz arasında varılan tüm anlaşmaların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Lavrov ayrıca, Türkiye’nin belirlenen süre içerisinde “teröristlerle silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasına” ilişkin görevini yerine getiremediğini kaydetti.

Kremlin’den Erdoğan’ın tehdidine yanıt

Türkiye’nin İdlib’e harekat düzenleme olasılığını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bunun en kötü senaryo olacağını ifade etti.

Basın mensuplarının Erdoğan’ın İdlib’e askeri harekat başlatması halinde Rusya’nın nasıl bir tepki vermeyi planladığına dair sorusunu yanıtlayan Peskov, şunları söyledi:

“Şimdilik en kötü senaryoya göre değerlendirmede bulunmayalım. Eğer İdlib’deki terör örgütlerine karşı ya da şu anda ciddi miktarda silah, teçhizat ve mühimmata sahip olan bu terör örgütlerini yok etmeye yönelik bir harekattan söz ediliyorsa, bu Soçi Mutabakatı doğrultusunda atılan bir adım olur. Bu zaten Türk tarafının yükümlülüğü. Meşru Suriye hükümetine, Suriye ordusuna karşı bir harekattan söz ediliyorsa, bu en kötü senaryo olur.”

İdlib’deki durumun daha kötüye gitmemesi için Türkiye’yle yapılan görüşmelere devam edeceklerini de belirten Peskov, “Türk meslektaşlarımızla görüşmelere devam etme niyetindeyiz. Elbette bu görüşmeler farklı düzeylerde olacak” diye konuştu.


Erdoğan’la İdlib’i görüşen Trump: Beraber çalışıyoruz, ne yapabiliriz görelim

Türkiye ile Rusya arasında İdlib görüşmeleri: Taraflardan açıklama

İdlib’e yığınak sürüyor, Erdoğan’dan askeri müdahale sinyali


Karınca, Sputnik, NTV, BBC Türkçe



Önceki Haber
Erdoğan'dan 'Gezi' yorumu: Hedeflenen Türk milletinin birliğiydi
Sonraki Haber
Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerine devam