Ana SayfaGüncelTutuklu HDP’li vekillerden ‘SEGBİS’ kararı

Tutuklu HDP’li vekillerden ‘SEGBİS’ kararı

HABER MERKEZİ – Dokunulmazlıkları kalktıktan sonra onlarca duruşması görülen tutuklu HDP milletvekilleri duruşmalara artık SEGBİS’le katılmayacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu tarafından cezaevinde tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin SEGBİS ile duruşmalara katılmayı reddetmesine dair bir bilgilendirme yapıldı.

Bilgilendirme notunda, cezaevinde tutulan eş genel başkanlar ve milletvekillerinin bugüne dek toplam 203 duruşmasının görüldüğü belirtilerek,  vekillerin bunların birçoğuna, tutuldukları cezaevlerinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldıkları ifade edildi.

Mayıs ayı ile itibari ile eş genel başkanlarımız ve milletvekillerinin duruşmalara SEGBİS yoluyla katılmak yerine, doğrudan katılmayı talep ettiklerinin anımsatıldığı bilgilendirmede “Mayıs ayında görülen 25 duruşmaya katılma talepleri mahkemelere iletilmiş fakat talepler, reddedilmiştir” denildi.

Bilgilendirmede tutuklu vekillerin bundan sonra da duruşmalara fiziken katılmak için mahkemelere taleplerini ileteceklerine işaret edilerek, SEGBİS’le katılımın yapılmayacağı kaydedildi:

Mahkemelerin, duruşmalara fiziken katılma taleplerini çeşitli gerekçelerle reddetmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, SEGBİS sistemini doğrudanlık-yüz yüzelik ilkesine aykırı bulan kararına uymamaktadır.

Cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz, bundan sonraki duruşmalara da fiziken katılmak için mahkemelere taleplerini iletmeye devam edeceklerdir.

Tutuklu vekiller

Halkların Demokratik Partisi’nin 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.

  Gözaltına alınan HDP Sözcüsü Osman Baydemir serbest bırakıldı