Ana SayfaDünyaAlmanya Cumhurbaşkanı’ndan Türkiye’ye yaptırımlara destek açıklaması

Almanya Cumhurbaşkanı’ndan Türkiye’ye yaptırımlara destek açıklaması

HABER MERKEZİ – Türkiye ile Almanya arasındaki krize dair tartışmalara dahil olan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya hükümetinin Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırımları desteklediğini söyledi.

Hak savunucularını tutuklayan Türkiye ile Almanya arasındaki kriz karşılıklı açıklamalarla devam ediyor.

Tartışmaya Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de dahil oldu.

ZDF’ye konuşan Steinmeier, Almanya hükümetinin Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırımları desteklediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Steinmeier, “Yıllardır bu devlette kendisi ve partisi ile beraber çalışan kişiler ya takibata uğradı, ya hapiste ya da ağzını açamıyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Steinmeier, Almanya’da yaşan üç milyon Türkiyelinin de “Ankara ile inşa edilen köprülerin yıkılmasından derin bir üzüntü duyduğunu” düşündüğünü söyledi.

Steinmeier “Bu gerçekten çok acı ve bu nedenle Türk asıllı vatandaşlarımıza bir açıklama yapmak gerekiyordu” dedi.

Steinmeier, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Almanya’daki Türklere hitaben keleme aldığı, Alman hükümetinin Türkiye’ye karşı tutumunun değişeceğini belirten “açık mektubunu” da desteklediğini söyledi.

Ne olmuştu?

İnsan hakları aktivisti Peter Steudtner’in Türkiye’de tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin’e geri dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye gidecek Almanlara çok dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.

Gabriel ayrıca Alman şirketlerinin Türkiye’ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirileceğini söylemişti.

Gabriel, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini açıklamıştı.

Öyle ki bu konuda somut bir açıklama AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’dan gelmişti.

Hahn, AB’nin Türkiye’ye mülteciler konusunda daha az bağımlı olduğunu söyleyerek, birliğin ‘şantaj’ ile baskı altına alınamayacağını belirtmişti.