Ana SayfaGüncelAslı Erdoğan Almanya’da Barış Ödülü’nü aldı

Aslı Erdoğan Almanya’da Barış Ödülü’nü aldı

HABER MERKEZİ – Pasaportu iade edilen yazar Aslı Erdoğan, Almanya’da Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü aldı. Törende duygulu anlar yaşayan ve gözyaşlarını tutamayan Erdoğan, tutukluluğun yarattığı travmayı anlattı ve mağdurların sesi olmaktan ödün verilmemesi gerektiğini söyledi.

Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyesi olduğu için 4 buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Aslı Erdoğan, pasaportunun iade edilmesinin ardından, Osnabrück Belediyesi tarafından bu yıl kendisine verilen Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü teslim aldı.

DW Türkçe’den Başak Demir ve Sinem Özdemir’in haberine göre Erdoğan, İngilizce yaptığı törendeki konuşmasında, cezaevinde geçirdiği dönemin kendisinde yarattığı travmayı anlattı.

Erdoğan, yaşadığı acı ve aşağılanmayı hala üzerinden atamadığını söyledi.

Normal hayata dönmekte güçlük çektiğini söyleyen Erdoğan, polis baskını korkusundan intiharı bile düşündüğünü aktardı.

Yazar, “Hayatım boyunca mağdurların sesi olmaya çalıştım, ta ki kendim de bir mağdur olana dek” diye konuşan Erdoğan, mağdurların sesi olmaktan ödün verilemeyeceğini belirtti ve ekledi: “Aslında ödün vermeyen karakterin sahibi ben değilim, edebiyatın kendisi.”

Aslı Erdoğan, ödülü teslim alırken törende salondakilerin kendisini ayakta alkışlaması üzerine gözyaşlarını tutamadı.

Neden Aslı Erdoğan?

Erdoğan, ödüle Türkiye’deki siyasi gelişmelerin insanların günlük hayatına etkilerini anlattığı köşe yazıları ve edebi eserleri nedeniyle layık görüldü.

Özellikle “Artık Sessizlik Bile Senin Değil” adlı denemelerinden oluşan ve Türkiye’de henüz basılmayan ama Almanca’ya çevrilen kitabı nedeniyle bu ödül ile onurlandırıldı.

10 kişilik jürinin Erdoğan’ı seçme gerekçesinde “Yazılarının odağında tüm hassasiyeti, şiirselliği ve çıplaklığı ile kadınlara yönelik ayrımcılık bulunuyor. Ama yazar bunun da ötesinde soykırım, şiddet, baskı, işkence ve savaş konularına kendini adıyor” ifadeleri yer alıyor.

Diğer ödüller

Aslı Erdoğan bu yıl “düşünce özgürlüğüne yönelik mücadelesi” nedeniyle Theodor Heuss Madalyası’na layık görülmüştü.

Amsterdam’daki Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Prenses Margriet Kültür Ödülü de bu yıl Aslı Erdoğan’a verildi.

Avusturya ise 2016 yılının Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü’ne Aslı Erdoğan’ı layık bulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'ın ABD ziyareti: 'İlişkiler hiç olmadığı kadar yakın' mı?
Sonraki Haber
Kuzey Suriye'deki federasyon seçimleri Washington Post'ta: 'Sonunda halkın iradesi galip gelecek'