Ana SayfaDünyaAlmanya’nın ardından Avusturya’dan da Erdoğan’ın çağrısına tepki

Almanya’nın ardından Avusturya’dan da Erdoğan’ın çağrısına tepki

HABER MERKEZİ – Almanya’nın ardından Avusturya’dan da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘seçim çağırısı’na tepki geldi. Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Erdoğan’ın özellikle Almanya ve Avusturya’daki Türkiyelileri kendi çıkarlarına “alet ettiğini” söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki Türkiye vatandaşlarına genel seçimlerde “Türkiye’ye saygısızlık yapan siyasi partilere oy vermeme” çağrısına, Avusturya’dan da tepki geldi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “Erdoğan’ın başka ülkelerin içişlerine sürekli karışması, sadece Almanya’da olmuyor. Ben buna kesinlikle karşıyım” dedi.

Welt am Sonntag gazetesine konuşan Kurz, Erdoğan’ın özellikle Almanya ve Avusturya’daki Türkiyelileri kendi çıkarlarına “alet ettiğini” kaydetti.

Kurz, Erdoğan’ın Almanya’daki Türkiye vatandaşlarını “kutuplaştırdığını ve Türkiye’deki anlaşmazlıkları Avrupa Birliği’nin içine taşıdığını” belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı, “Erdoğan’ın Avusturya’da Ekim ayında yapılacak Ulusal Konsey seçimleri öncesinde benzeri planları varsa, şimdiden böyle bir karışmayı kesinlikle kabul etmeyeceklerini” de dile getirdi.


Almanya’dan Erdoğan’ın seçim çağrısına tepki: ‘Görülmemiş bir müdahale’


Erdoğan’ın çağrısı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki Türkiye vatandaşlarına yönelik yaptığı çağrıda şunları dile getirmişti:

Şu anda Almanya neyi konuşuyor? Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak ‘Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız’ havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri… Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Orada şu anda Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya’da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir. O soylu mücadeleyi demokratik haklarını kullanmak suretiyle vermelerini tavsiye ediyorum.


Bu haberde DW Türkçe’den yararlanılmıştır.