Ana SayfaGüncelHDP’li Başaran: “Zırhlı araç cinayetleri ‘Beyaz Toros’ların isim değiştirmiş hali”

HDP’li Başaran: “Zırhlı araç cinayetleri ‘Beyaz Toros’ların isim değiştirmiş hali”

HABER MERKEZİ –  TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dün polisin Okmeydanı’nda Raşid Oso adındaki bir çocuğu zırhlı araçla ezerek öldürmesine ilişkin, “Devlet açık bir şekilde katliam yapıyor” dedi. Başaran son dönemde artan zırhlı araç cinayetlerinin 1990’larda faili meçhul cinayetlerde kullanılan ‘Beyaz Toros’ların isim değiştirmiş hali olduğunu söyledi.

İstanbul Okmeydanı’nda dün (1 Temmuz) akrep tipi zırhlı araç Seyhan Sokak’a hızla girerek sokakta arkadaşlarıyla oyun oynayan 8 yaşındaki Raşid Oso adındaki Kobaneli çocuğu ezerek öldürmüştü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ayşe Acar Başaran ile HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir son dönemlerde zırhlı araçlarla öldürülen çocuklara ilişkin açıklama yaptı.

“Bunlar sıradan kazalar değil”

Bunların sıradan kazalar olmadığını, iktidarın yaklaşımı nedeniyle bu olayların sıradanlaştırıldığını dile getiren Taşdemir, “Bunun sorgulanmasının önüne geçiyor. Güvenlikçi politikalar sonucunda yaşanıyor. Güvenlikçi politikalar ile birlikte kent içlerinde çok rahat panzerlerin gezdiğini görüyoruz. Bunların bir hız sınırı da söz konusu değil” diye konuştu.

Konuya ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na dilekçe verdiklerini anımsatan Ayşe Acar Başaran ise “İnceleme yaptığımızda kazayı aşan bir vaka olarak görüldü. Bu aslında polislerin büründüğü koruma zırhı ile de alakası var” dedi.

“Yaşam hakkını savunmak gibi bir dertleri yok”

Komisyona gelen emniyet müdür yardımcısının ‘iş yapmayalım mı’ dediğini anlatan Başaran şöyle devam etti:

Kendi işlerinin aslında kişilerin güvenliğini sağlamak olduğu bilincinde değiller. Kürtlerin, Suriyelilerin yaşam hakkını savunmak gibi bir dertleri yok. Onlara göre bunlar düşman cephe.

Yaşanan ölümlerin üstünün kapatıldığına dikkat çeken Başaran, panzerlerin yaşam alanlarına indiğini belirtti.

“Beyaz torosların ismi değiştirildi”

90’larda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen ‘Beyaz Toros’lara da gönderme yapan Başaran sözlerini şöyle sürdürdü:

Koca savaş araçlarının kent merkezlerinde ne işi var. Savaş kentlere indirildi. Beyaz Torosların isim değiştirilmiş hali. Devlet açık bir şekilde katliam yapıyor. Daha önce Silopi’de, Cizre’de aynı durumlar yaşandı ve cezasızlık politikaları uygulandı. Bu cezasızlık politikaları bugün Okmeydanı’nda da bir çocuğun ezilmesine yol açtı.

Previous post
Kadıköy'de Tiyatro zamanı: Festival 4 Ağustos'ta başlıyor
Next post
Fransa'da 'küçük Pompei': 2 bin yıllık Antik Roma kenti keşfedildi