Ana SayfaGüncelMezarlıkların tahrip edilmesiyle ilgili suç duyurusu

Mezarlıkların tahrip edilmesiyle ilgili suç duyurusu

HABER MERKEZİ – Hakkari, Van, Muş, Diyarbakır, Bingöl ve Şırnak gibi kentlerde mezarlıkların tahrip edilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, “Toplumsal değerleri aşağılayıcı insanlık dışı bu saldırıların bir an önce önlenmesi, saldırıları gerçekleştirenlerin cezalandırılması hukuken zorunludur” açıklamasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, mezarlıklara yönelik saldırıları ve mezar taşlarının tahrip edilmesini yargıya taşıdı.

Komisyon, saldırıların yaşandığı kentlerde konuyla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunarak saldırılarla Anayasa’nın 13, 15, 17 ve 20’nci maddelerinin ihlal edildiği belirtildi.

Dilekçede, “İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapıları yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklindeki TCK 153/1’inci maddesine vurgu yapılarak söz konusu yaptırımların uygulanması istendi.

“İnsanlık dışı bu saldırılar bir an önce önlenmeli”

“Dini, kültürü, inancı, felsefesi ve politik yaklaşımı fark etmeksizin ölünün mezarına/cenazesine karşı her türlü saldırının ayrıntıları, açıkladığımız üzere devletin sorumluluğunda olduğu açıktır” denilen dilekçede, şunlar ifade edildi:

“Toplumun farklı değerlerini hiçe sayan bu saldırıların, devlet erki tarafından önlenmemesi toplumsal ayrışmayı arttırdığı gibi beraberinde gerginliği de artırmaktadır.
“Toplumsal değerleri aşağılayıcı insanlık dışı bu saldırıların bir an önce önlenmesi, saldırıları gerçekleştirenlerin cezalandırılması hukuken zorunludur.”

Kamu davası açılmasının talep edildiği dilekçede, “Açıkladığımız ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle; yapılan bu şikâyetin kabulü ile olayı gerçekleştiren faillerin tespiti ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 130. ve 150. maddeleri gereğince, cezalandırılmaları için gereğinin yapılarak, haklarında kamu davası açılması talep olunur” ifadelerine yer verildi.

Mezarlık tahribatları

Van’dan Muş’a, Hakkari’den Bingöl’e, Diyarbakır’dan Şırnak’a birçok ilde, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’linin mezarları, mezarlıklara çağrılan ailelerin gözü önünde yıkılıyor.

Uygulama salgın günlerinde, haftalardır devam ediyor.

Üzerinde yaşamını yitiren kişinin kod adı ya da bayrak ve flama bulunan mezarların taşları askerler tarafından kamera kaydı alındıktan sonra yıktırılıyor.

Mezarlıkların bu şekilde tahribi Meclis’in gündemine de taşındı. Ancak hükümet yetkililerinden konuya dair bir açıklama yok.

Aileler ise soruyor: “Ölen çocuklarımızın mezarlarından ne istiyorsunuz?”


HDP’den Diyanet’e: Mezarlık tahribatlarına onay mı veriyorsunuz?

HDP: Kürt annesine çocuğunun mezar taşı önünde nöbet tutmak reva görüldü

Şimdi de Şırnak: Mezarlıklar tahrip edildi

Anneler soruyor: Çocuklarımızın mezarından ne istiyorsunuz?

Van ve Muş’ta parçalanan mezar taşları Meclis gündeminde

Süleyman size ne yaptı?

Previous post
Bir kadını zorla alıkoyup işkence yapan erkekler tutuklandı
Next post
Afyon'da inşaat çöktü, iki işçi yaralandı