Ana SayfaDünyaAlmanya’da seçimler öncesi Merkel ve Schulz televizyonda karşılaşıyor

Almanya’da seçimler öncesi Merkel ve Schulz televizyonda karşılaşıyor

HABER MERKEZİ – Almanya’da başbakan adayları Angela Merkel ve Martin Schulz bu akşam televizyonda karşı karşıya gelecek. İki liderin katılacağı geleceği programda, öne çıkacak konulardan birinin Amanya’nın Türkiye politikası olması bekleniyor.

Almanya’da dikkatler, 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlere giren en büyük iki siyasi partinin başbakan adayları Angela Merkel (Hristiyan Demokrat Birlik-CDU) ve Martin Schulz’un (Sosyal Demokrat Parti-SPD) karşı karşıya geleceği yapılacak televizyon programına çevrildi.

Bu akşam 21.15’te başlayacak TV programındaki tartışmada öne çıkacak konulardan birinin Almanya’nın Türkiye politikasının olması bekleniyor.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre yaklaşık 90 dakika sürecek tartışmanın özellikle kararsız seçmen üzerinde etkili olması bekleniyor.

Kamuoyu araştırma şirketi Forsa, TV düellosunun 6 milyondan fazla seçmenin kararında etkili olabileceğini tahmin ediyor.

Bununla birlikte son anketler başbakanlık yarışında her iki adayın da puan kaybettiğini gösteriyor.

Son anketlere göre yüzde 49’luk destek alan Merkel’in yüzde 26’lık destek ile gerisinde kalan Schulz’un, dördüncü kez başbakanlığa hazırlanan Merkel’i düşük gelir grubundaki yurttaşların sorunları ile ilgilenmemekle suçlaması bekleniyor.

Uluslararası politikalar: Türkiye

İki liderin tartışacağı uluslararası konular arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore’nin yanı sıra Türkiye politikaları da öne çıkıyor.

Schulz’un Merkel’i AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik pasif bir tutum sergilemekle suçlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Schulz, Türkiye’de tutuklu bulunan Almanya vatandaşları nedeniyle Ankara’ya bir ültimatom verilmesi gerektiğini savunuyor. SPD lideri, eğer Türkiye hükümeti, tutuklu Almanya vatandaşlarını serbest bırakmazsa AB üyelik müzakereleri ve Gümrük Birliği’nin genişletilmesine ilişkin görüşmelerin dondurulmasını talep ediyor.

Merkel ise temelde Türkiye’ye yönelik bir ültimatoma karşı çıkıyor ve bunun müzakereleri daha da zora sokacağını savunuyor.

Ayrıca Merkel, bir süre önce Berlin’in Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesini bloke edeceğini açıklayarak Schulz’un bu konudaki kozunu elinden almayı başarmış görünüyor.