Ana SayfaDünya21. yüzyıl Avrupası: İspanya da Katalonya kurumlarına kayyum atamaya hazırlanıyor

21. yüzyıl Avrupası: İspanya da Katalonya kurumlarına kayyum atamaya hazırlanıyor

HABER MERKEZİ – İspanya’da merkezi hükümet, özerkliğini elinden aldığı Katalonya’nın şimdi de kurumlarına kayyum atama hazırlıklarına başladı.

İspanya merkezi hükümeti, geçen hafta bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresine de el koymak için hazırlıklara başladı.

BBC Türkçe’deki habere göre Katalonya bölgesel idaresinin kontrolündeki yaklaşık 150 kurum ve kuruluşun yönetiminin kayyum atamalarıyla Madrid’e bağlanması bekleniyor.

Öte yandan görevden alınan Katalan lider Puigdemont ve diğer üst düzey Katalan yetkililer hakkında ise suç duyurusunda bulunulması ve gözaltına alınmaları olasılığı var.

İspanya hükümetinin Katalonya’daki kurumlara atanacak kayyumları bugün görevlendirmesi bekleniyor.

Katalonya “Tanımayacağız” demişti

Puigdemont ve başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Madrid’den yapılacak atamaları tanımayacaklarını, kendilerini sadece Katalan halkının görevden alabileceğini söylüyor.

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ise “İlgili yetkililerden profesyonelce davranmalarını bekliyoruz” diyor.

İspanya Başsavcısı da ülkenin yasalarını çiğnediği düşünülen Katalan yetkililer hakkında iddianamelerin hazırlandığını belirtiyor.

Kayyum denilince akla gelen: DBP’li belediyeler 

İspanya’daki durum akıllara Türkiye’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine atanan kayyumları getirdi.

Özerklik talebinin dillendirilmesinden sonra başlayan çatışmalı süreçle birlikte Türkiye’de DBP’li onlarca belediyeye kayyum atanmıştı.

DBP, Nisan ayında yaptığı açıklamada seçimle kazandıkları belediyelerden 90’ına yakınına kayyum atandığını duyurmuştu.

İspanya’da ne olmuştu?

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’nın itirazlarına rağmen ‘bağımsızlık referandumu’na gitmiş, İspanya polisinin müdahale ettiği seçimlerde sandıktan yüzde 92 ile ‘bağımsızlığa evet’ oyu çıkmıştı.

Katalonya bağımsızlığın ilanı için beklediklerini fakat bunun oylamadan sonra meşru olduğunu açıklarken, İspanya bölgeyi özerkliğini askıya almak ile tehdit etmişti.

İspanya Katalonya’ya ‘muğlak konuşmaması’ için mühlet vermiş, Katalonya’nın müzakere taleplerini kabul etmemişti.

İspanya’nın mühletin dolmasının ardından Katalonya’nın özerkliğini askıya alması sonucu 27 Ekim’de, Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu’nda düzenlenen oylama sonucu bağımsızlık ilan edilmişti.

Oylamanın ardından Barselona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlıları destek gösterileri düzenlemişti.